oostende de haan blankenberge

Ondersteuningsbeleid

Heb je een klein of groot project  rond erfgoed in gedachten? Leuk! Ben je zelf of je organisatie werkzaam in de regio van Kusterfgoed (Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan of Blankenberge)? Super, dan kan Erfgoedcel Kusterfgoed iets voor jou betekenen!
Kusterfgoed wijst je immers graag de weg binnen haar eigen ondersteuningsbeleid of verwijst je naar andere instanties. We geven je dus een kompas mee in de wirwar van mogelijkheden en varen samen de goede richting uit. Ontdek hieronder de mogelijkheden!

Overzicht ondersteuningsaanbod

Welke projecten kregen in het verleden al een subsidie?

De Stuurhut – loket Kusterfgoed

Speel je met het idee om een tentoonstelling op te zetten over het 25-jarige bestaan van je vereniging? Je wil weten hoe je een collectie oude foto’s goed kunt bewaren? Of misschien wil je wel je verenigingsarchief onder handen nemen?

Aarzel niet om met ons contact op te nemen voor advies, tips of een brainstormsessie. De erfgoedcel is namelijk een loket. Dit wil zeggen dat je als lokale erfgoedspeler – professional of vrijwilliger, instelling of particulier – steeds met al je vragen over cultureel erfgoed bij ons terecht kunt. Dit kunnen vragen zijn rond behoud en beheer, immaterieel erfgoed of zelfs de communicatie van je erfgoedproject!

De Kajuit

De uitleendienst

In de uitleendienst vind je ons aanbod van logistiek materiaal. Alles wordt gratis uitgeleend voor gebruik met culturele doeleinden. Meer informatie vind je in het reglement.

Wens je iets uit te lenen? Bekijk het aanbod en vul het aanvraagformulier in. Bij goede ontvangst zal de erfgoedcel je contacteren om het materiaal te komen afhalen op het kantoor van Kusterfgoed in de InnovOcean campus: Jacobsenstraat 1, 8400 Oostende.

Vind je niet wat je zoekt? Neem dan een kijkje bij de uitleendiensten van de gemeenten. Let wel, de gemeentelijke uitleendiensten staan enkel open voor verenigingen van de eigen gemeente.

Als je nog steeds niet vindt wat je zoekt, aarzel niet om ons te contacteren met een suggestie voor de uitleendienst.

Aanbod materiaal uitleendienst

Verpakkingsmateriaal

Verenigingen, kerkbesturen en instellingen uit Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge kunnen jaarlijks een vast aanbod verpakkingsmateriaal gratis afhalen bij de erfgoedcel. Wie meer verpakkingsmateriaal nodig heeft kan dit via de erfgoedcel aankopen. Op die manier  zorgen we er mee voor dat jouw erfgoed goed bewaard blijft voor de toekomst.

Aanbod verpakkingsmateriaal

Vraag hier verpakkingsmateriaal aan.

 Voor advies over verpakkingsmateriaal op maat kan ook steeds een beroep worden gedaan op de erfgoedcel.

Vanaf 2019 is het mogelijk om als vereniging, instelling of kerkfabriek een gratis startpakket te bestellen bij Kusterfgoed om textielcollecties op een duurzame manier te bewaren. Lees er hier meer over.

Subsidies voor erfgoed

Het Kleine Kompas – een duwtje in de rug

Heb je een leuke erfgoedidee en zoek je hiervoor financiële steun? Kusterfgoed kan je een duwtje in de rug geven met Het Kleine Kompas. Dit is een subsidie van maximum 500 euro. Bekijk hier het reglement. Bij een kleine subsidie hoort ook een kleine aanvraagprocedure:

Vragen of je in aanmerking komt voor de subsidie of over de aanvraagprocedure? Neem contact op via info@kusterfgoed.be. We helpen je graag verder!

Het Grote Kompas – De Wind in de zeilen

Kusterfgoed reikt je graag de hand om samen een project op te zetten rond erfgoedzorg dat past binnen onze beleidsdoelstellingen. Misschien ben je vooral gebaat bij inhoudelijke ondersteuning? Of heb je alleen nood aan logistieke hulp? Misschien zijn het veeleer de financiële risico’s die je kopzorgen baren? Met Het Grote Kompas werken we op maat van de aanvrager. Jouw idee, onze expertise.

Raadpleeg het reglement en neem contact op met de erfgoedcel als je interesse hebt in een samenwerkingsproject.

 

Zwemles – erfgoededucatie

Erfgoedcel Kusterfgoed wil de brug slaan tussen erfgoed en educatie. Einde 2016 ontwikkelde Kusterfgoed een eerste educatieve erfgoedkoffer die leerlingen van de tweede graad lager onderwijs laat kennis maken met het erfgoed van de kust. De koffer is gratis uitleenbaar voor lagere scholen in Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Dankzij ons Steunpunt Faro en de VRT beschikken wij over een aantal Eduboxen cultuur, die je bij ons kan uitlenen.  Meer over de Edubox vind je hier.

In Westende, Oostende, Bredene, Wenduine en Blankenberge beschikken we ook over een leuk billenkarrenspel.

Daarnaast kun je als school, vereniging, jeugdbeweging of educatieve instelling steeds bij de erfgoedcel aankloppen wanneer je wil werken rond cultureel erfgoed.

Vorming

In een wervelend digitaal tijdperk waar de methodes van vandaag morgen verouderd zijn, is vorming een must. Heb je nood aan vorming rond een bepaald thema? Laat het ons weten!

De erfgoedcel verzamelt ook informatie uit allerhande vormingen op de erfgoedwijzer.

Overzicht vormingen

Bekijk ook eens het vormingsaanbod van onderstaande organisaties:

  • Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
  • Histories, aanspreekpunt voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram