oostende de haan blankenberge

Erfgoedcel Kusterfgoed

Kusterfgoed is een jonge erfgoedcel, opgericht in 2015 om het culturele erfgoed van de kustregio veilig te stellen voor toekomstige generaties.

Wat is de erfgoedcel?

De gemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge sloegen de handen ineen voor de oprichting van de erfgoedcel Kusterfgoed. Ze hadden daarbij een aantal duidelijke doelstellingen voor ogen.

  • De erfgoedcel is een loket: iedere lokale erfgoedzorger of -liefhebber kan aankloppen voor advies over diverse thema’s zoals archiefwerking, behoud en beheer, digitalisering, educatie, ontsluiting en communicatie.
  • De erfgoedcel is een rots in de branding: verenigingen, instellingen en individuele personen kunnen hier terecht voor ondersteuning op inhoudelijk, financieel en logistiek vlak.
  • De erfgoedcel is een podium: vernieuwende projecten plaatsen het lokale culturele erfgoed in de kijker en geven iedereen de kans om het erfgoed te ontdekken en door te geven.

Meer weten over de doelstellingen van Kusterfgoed? Lees onze visie en missie.
Bekijk ook ons beknopt beleidsplan voor de beleidsperiode 2021-2026.


Projectvereniging

De kustgemeenten Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge richtten samen de projectvereniging Kusterfgoed op, die een erfgoedconvenant afsloot met de Vlaamse Gemeenschap om het lokale erfgoed zichtbaarder te maken en een erfgoedbeleid te ontwikkelen op maat van de kustregio. Klik hieronder om kennis te maken met de projectvereniging en haar bestuur.

  Projectvereniging en bestuur


Medewerkers

Sinds augustus 2015 kan je bij de medewerkers van de erfgoedcel altijd terecht als je aan de slag wil met cultureel erfgoed in Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Wie zijn wij?


Vrijwilligers

Vele handen maken licht werk. Daarom zijn wij ook steeds op zoek naar gedreven vrijwilligers om ons team tijdelijk of langdurig te versterken. Ben jij een enthousiasteling met een hart voor erfgoed? Vul ons vrijwilligersformulier in en dan nemen wij contact met je op!

Vrijwilligersformulier


Stageplaatsen

Wil je graag stage lopen bij Kusterfgoed en de kneepjes van het erfgoedvak leren? Bekijk hieronder de stagemogelijkheden bij erfgoedcel Kusterfgoed:

Interesse in de stage? Stuur je cv en motivatie naar info@kusterfgoed.be.

Erfgoedveld

Zowel op lokaal als bovenlokaal niveau zijn veel verenigingen, instellingen, personen en instanties actief die zich inzetten voor het behoud, het beheer en de verspreiding van cultureel erfgoed.

Lokaal erfgoedveld

Er zijn in onze kustgemeenten veel verenigingen, instellingen en personen die zich als vrijwilliger of beroepsmatig inzetten als lokale erfgoedspelers. Sommige spelers beheren een eigen collectie, andere concentreren hun werking rond een bepaald thema of een erfgoedaspect. Via de erfgoedwijzer kun je online met hen kennismaken. Bovendien wijst de erfgoedwijzer je de weg naar lokale tradities, feesten, verhalen en erfgoedcollecties.

Erfgoedwijzer


 Bovenlokaal Netwerk

 Naast het lokale erfgoedveld zijn er ook heel wat bovenlokale spelers met een bepaalde expertise of interessante websites waar je als erfgoedvereniging of -organisatie bij terecht kunt.

 Bovenlokale erfgoedspelers

 Zijn er nog spelers die ontbreken? Laat het ons zeker weten!

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram