oostende de haan blankenberge
Billenkarren Registratie en ontsluiting

Trappen aan zee

In 2020 en 2021 verdiepen we ons in de wereld van de kustrijwielen, beter bekend als de ‘billenkarren’.

Gocarts of billenkarren zijn onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie om op de dijk een ritje op de billenkar te maken, de evolutie in de techniek de kustrijwielen en de verhalen van lokale ondernemersfamilies die de afgelopen decennia hun brood verdienden met de verhuur ervan, zijn voor ons allemaal immaterieel cultureel erfgoed, typisch voor onze kust.

Er verscheen een leuke publicatie met de historische evolutie van het fenomeen en met verhalen en foto’s van gocartverhuurders én –huurders. Bovendien organiseren we enkele publieksacties in 2021:

Speel het billenkarrenspel             

Kusterfgoed ontwikkelt een billenkarrenspel via de Erfgoedapp in samenwerking met Oetang Learning Designers waarvan de eerste versies op 17 juli 2020 werden gestest. Deze leuke belevenissen werden door fotograaf Davy Coghe vastgelegd op de gevoelige plaat. De foto’s onderaan deze pagina geven je alvast een voorsmaakje.  Het spel werd in de krokusvakantie van 2021 gelanceerd.

>>Speel het billenkarrenspel
>>Lees hoe je het spel speelt! 

Zoek de luisterverhalen                        

Terwijl je uitrust op een bankje op de zeedijk, kan je genieten van een heerlijk billenkarrenverhaal. Op verschillende bankjes vind je vanaf de paasvakantie van 2021 een QR-code.  Scan ze in en laat je meeslepen terwijl je uitzicht hebt op een unieke horizon.

Het Oostendse kunstenaarscollectief Club Jaecques ontwikkelde met onder meer projectsubsidies van Kusterfgoed het hoorspel Trappers, een spannend avonturenverhaal waarin de billenkar de hoofdrol speelt.  Dit hoorspel kan je ook in de reeks van luisterverhalen beluisteren.

Radio Noordzee besteedde in april ook aandacht aan de billekarren of kustrijwielen. ‘Trappen aan Zee’ kreeg een dagelijks vervolg op de radio. Heemkundige Erwin Mahieu vertelde over de geschiedenis van de billekarren, de bekende bouwers en enkele anekdotes. Ook de luisterverhalen van ‘Trappen aan Zee’ werden uitgezonden.

>>Lees hier waar je de luisterverhalen kan vinden

Bezoek de tentoonstelling                       

In de vijf Kusterfgoedgemeenten kan je momenteel een kleine attractieve expo bekijken rond het thema ‘billenkarren’:

  • Bibliotheek Oostende, Wellingtonstraat 17, 8400 Oostende (tot en met augustus)
  • Bibliotheek Bredene, Centrumplein 3, 8450 Bredene (tot en met september)
  • Infopunt toerisme Blankenberge, Hoogstraat 2, 8370 Blankenberge (tot en met september)
  • Bibliotheek Middelkerke, Populierenlaan 16, 8430 Middelkerke (tot en met augustus)
  • Bibliotheek Canticleer De Haan, Grotestraat 10, 8420 De Haan (tot en met augustus)

Gezocht: herinneringen en beeldmateriaal

Heb jij zalige herinneringen aan een ritje op de billenkar of gocart? Heb je thuis foto’s of dia’s liggen, of wil je graag je verhaal met ons delen? Stuur ons dan jouw herinneringen naar info@kusterfgoed.be. Heb je leuk beeldmateriaal liggen, maar kan je het ons niet digitaal bezorgen omdat je geen scanner hebt? Geen nood; wij kunnen jouw beelden gratis digitaliseren. Van zodra we je beelden ingescand hebben, krijg je ze terug, samen met de digitale scans. Met jouw toestemming plaatsen we de beelden ook op Beeldbank Kusterfgoed. We verzamelen alle beelden van billenkarren, gocarts of kustrijwielen in dit album.

Beeld: Beeldbank Kusterfgoed

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners, Westtoer
Periode: 2020-2021
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram