oostende de haan blankenberge
Billenkarren Registratie en ontsluiting

Trappen aan zee

In 2020 en 2021 verdiepten we ons in de wereld van de kustrijwielen, beter bekend als de ‘billenkarren’.

Gocarts of billenkarren zijn onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie om op de dijk een ritje op de billenkar te maken, de evolutie in de techniek de kustrijwielen en de verhalen van lokale ondernemersfamilies die de afgelopen decennia hun brood verdienden met de verhuur ervan, zijn voor ons allemaal immaterieel cultureel erfgoed, typisch voor onze kust.

Er verscheen een leuke publicatie met de historische evolutie van het fenomeen en met verhalen en foto’s van gocartverhuurders én –huurders. Bovendien organiseren we enkele publieksacties in 2021:

Speel het billenkarrenspel             

Kusterfgoed ontwikkelt een billenkarrenspel via de Erfgoedapp in samenwerking met Oetang Learning Designers waarvan de eerste versies op 17 juli 2020 werden gestest. Deze leuke belevenissen werden door fotograaf Davy Coghe vastgelegd op de gevoelige plaat. De foto’s onderaan deze pagina geven je alvast een voorsmaakje.  Het spel werd in de krokusvakantie van 2021 gelanceerd.

>>Speel het billenkarrenspel
>>Lees hoe je het spel speelt! 

De luisterverhalen                        

Een aantal verhalen uit de publicatie Trappen aan zee, werden in een luisterverhaal gegoten door vertelcollectief Mandragora.

Het Oostendse kunstenaarscollectief Club Jaecques ontwikkelde met onder meer projectsubsidies van Kusterfgoed het hoorspel Trappers, een spannend avonturenverhaal waarin de billenkar de hoofdrol speelt.  Dit hoorspel kan je ook in de reeks van luisterverhalen beluisteren.

Radio Noordzee besteedde in april 2021 ook aandacht aan de billekarren of kustrijwielen. ‘Trappen aan Zee’ kreeg een dagelijks vervolg op de radio. Heemkundige Erwin Mahieu vertelde over de geschiedenis van de billekarren, de bekende bouwers en enkele anekdotes. Ook de luisterverhalen van ‘Trappen aan Zee’ werden uitgezonden.

>>Lees hier waar je de luisterverhalen kan vinden

De tentoonstelling                       

In de vijf Kusterfgoedgemeenten kon je een kleine attractieve expo bekijken rond het thema ‘billenkarren’.

 

Gezocht: herinneringen en beeldmateriaal

Heb jij zalige herinneringen aan een ritje op de billenkar of gocart? Heb je thuis foto’s of dia’s liggen, of wil je graag je verhaal met ons delen? Stuur ons dan jouw herinneringen naar info@kusterfgoed.be. Heb je leuk beeldmateriaal liggen, maar kan je het ons niet digitaal bezorgen omdat je geen scanner hebt? Geen nood; wij kunnen jouw beelden gratis digitaliseren. Van zodra we je beelden ingescand hebben, krijg je ze terug, samen met de digitale scans. Met jouw toestemming plaatsen we de beelden ook op Beeldbank Kusterfgoed. We verzamelen alle beelden van billenkarren, gocarts of kustrijwielen in dit album.

Beeld: Beeldbank Kusterfgoed

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners, Westtoer
Periode: 2020-2021
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram