WAT IS CULTUREEL ERFGOED?
Erfgoed is een verzamelbegrip voor alles wat we van vorige generaties overerven en wat we het bewaren waard vinden. We nemen het over, dragen er zorg voor en zullen het weer doorgeven, omdat wij er als gemeenschap of persoon belang aan hechten. Erfgoed vertelt ons iets over de huidige maatschappij en over onszelf. Het geeft onze identiteit mee vorm.
We maken een onderscheid tussen materieel en immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed leeft in de hoofden en handen van mensen. Het zijn gebruiken, kennis en gewoonten die blijven bestaan en worden doorgegeven doordat mensen ze in de praktijk brengen. Een overzicht hiervan is te vinden op www.immaterieelerfgoed.be.
Immaterieel erfgoed is niet statisch. Het leeft en verandert doorheen de tijd. We geven erfgoed een eigen betekenis die past in onze tijdsgeest en maatschappij, waardoor we het verleden tot ons verleden maken.
Binnen het materieel erfgoed is er roerend en onroerend erfgoed. Deze laatste categorie bestaat uit tastbaar maar niet verplaatsbaar erfgoed, zoals archeologische sites, landschappen en monumenten. Ook varend erfgoed is onroerend. Objecten die tastbaar en verplaatsbaar zijn, zoals archiefstukken, museale objecten of historische voorwerpen, noemen we roerend erfgoed.
Het immateriële en materiële roerende erfgoed vatten we samen onder de noemer cultureel erfgoed. Dit is het werkterrein van de erfgoedcel Kusterfgoed.
In 2022 maakten de Erfgoedcellen van West-Vlaanderen samen twee filmpjes die je hier kunt bekijken: