oostende de haan blankenberge
Een jaar op het veld Registratie en ontsluiting

Een jaar op het veld

Kusterfgoed zet in 2019-2020 in op de registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed. Samen met de gemeente Middelkerke en het CAG nemen we je mee naar het hinterland van de kust.

Met het traject ‘Een jaar op het veld’ willen we in samenwerking met de gemeente Middelkerke en het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) het agrarisch erfgoed aan de kuststreek op de kaart zetten. In de zomer van 2019 organiseerden we ‘Een dag op het veld’ waar we op een stuk grond gras verbouwden zoals in de jaren 1950-1960. Daarnaast loopt een mondeling geschiedenistraject waarbij auteur Katrien Vervaele op pad ging doorheen het hinterland en verhalen van landbouwers, loonwerkers en landbouwvrouwen optekent en verwerkt in boeiende portretten. Die kan je hier lezen. Ook het CAG ging aan de slag met de verzamelde informatie. Het resultaat kan je hier lezen.

De informatie die Katrien sprokkelde werd verwerkt in een expo en een heuse jaarkalender.

Bezoek de expo

De expo is nog steeds beschikbaar, en kan uitgeleend worden.  Neem contact op met de erfgoedcel!

Je kan de expo hier digitaal bekijken.

Ontdek de kalender

Van alle gesprokkelde herinneringen en met de expo als leidraad, maakte Kusterfgoed ook een kalender over dit project.

Deze kalender is helaas ondertussen uitgeput.  Je kan hem wel nog digitaal raadplegen.

Herinneringen gezocht

Heb je in ’t leven al genoeg gewerkt op ‘t land en heb je daar mooie herinneringen aan? Deel je verhaal met ons help dit stukje lokaal landbouwerfgoed te bewaren voor komende generaties.

Een dag op het veld op 14 juli 2019 in Slijpe

Op het veld van landbouwer Franky Annys draaide alles rond het verbouwen van gras. Lokale landbouwers toonden hoe je gras met de hand, met paard en kar of met de tractor maait, keert en hooit. Wie wou, kon zijn eigen vork of zeis meebrengen en een handje toesteken. Er vond zelfs een wedstrijdje opperen en ruiteren plaats.

Bezoekers werden meegenomen doorheen de geschiedenis van de graslandbewerking. In de erfgoedcinema was het verhaal te zien van boer André Lagrou uit Leffinge, die ooit op de landbouwschool in Leffinge zat en tot enkele jaren terug zijn land met paarden bewerkte.

Wie een landbouwwerktuig meebracht, kon professioneel op de foto. De herinneringen verbonden aan het werktuig werden genoteerd en bewaard in Beeldbank Kusterfgoed.

De namiddag werd afgesloten met een gezellige boerenpicknick, met – hoe kan het ook anders – een boerestuute met hesp of kaas.

De programmafolder kan je hier downloaden.

Het Landbouwpraatcafé op 3 maart in Slijpe

Op zondag 3 maart 2019 verwelkomde Dorp In Zicht i.s.m. Kusterfgoed en het Centrum Agrarische Geschiedenis een 80-tal mensen in Ter Zelte voor het vijfde landbouwpraatcafé. We praatten tijdens dit praatcafé, gemodereerd door Franky Annys en Ronny Van Troostenberghe, over ’t land. Welke gewassen werden op de velden aan de kust allemaal verbouwd? En met welke werktuigen en technieken? Hoe ging de oogst eraan toe? We verkenden het thema en gingen op zoek naar boeiende verhalen en helpende handen om ons stukje land te verbouwen.

Beeldmateriaal gezocht

Heb je nog foto’s of dia’s over dit thema? Wij scannen ze gratis voor je in. Maak dan hier een afspraak.

Voortraject

In 2017 maakten we kennis met André Lagrou, een landbouwer uit Leffinge. André (°1929) woont al zijn hele leven op het Laurierhof, de boerderij van zijn ouders, waar hij het landbouwgebeuren met de paplepel meekreeg. Sinds 1957 runt hij de boerderij op zijn eigen manier, met paard en kar. Naast de vele verhalen die André rijk is, heeft hij ook een verzameling landbouwwerktuigen en gebruiksvoorwerpen die hij gedurende heel zijn carrière heeft bewaard en die nu een unieke inkijk geven op het leven op een boerderij tijdens de vorige eeuw.  Ook al is André nu op rust, hij blijft landbouwer voor het leven.

In samenwerking met het CAG werd een deel van zijn collectie geregistreerd en in 2018 werd zijn mooie verhaal over zijn leven ‘op ’t land’ vastgelegd op film. De kortfilm kan je bekijken op de Beeldbank Kusterfgoed.


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van agrarisch erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: Gemeente Middelkerke, Centrum Agrarische Geschiedenis, lokale landbouwers
Periode: 2019-2020
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram