oostende de haan blankenberge

Doe mee met deze vormingen

Vorming: jouw website gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker

 

Niet gevonden wat je zocht?

Bekijk eens het vormingsaanbod van onderstaande organisaties:

  • Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.
  • Histories, aanspreekpunt voor genealogie, lokaal erfgoed/heemkunde en cultuur van alledag

 

Erfgoedwijzer

Kusterfgoed verzamelt op de Erfgoedwijzer informatie over erfgoedcollecties, -organisaties, -collecties en -verhalen. Daarnaast is er ook een luikje rond erfgoedzorg. Daar vind je interessante informatie over allerhande thema’s: Hoe fotografeer je erfgoedobjecten? Hoe dateer je beeldmateriaal? Hoe ontwikkel je een educatief pakket? Hoe kan je meer mensen bereiken via sociale media?

Vorming

De erfgoedcel biedt regelmatig relevante vormingen aan.

  • In het voorjaar van 2016 bood Heemkunde Vlaanderen samen met de erfgoedcel de zesdelige cursusreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie’ aan. Klik hier voor meer info.
  • In het najaar van 2016 konden erfgoedspelers tijdens het evenement ‘Brainstorm met ontbijt‘ deelnemen aan vijf workshops: scannen van 2D-materiaal, fotograferen van erfgoedobjecten, vrijwilligerswerking, sociale media en subsidiekabinet. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier.
  • In het najaar van 2017 stonden drie cursussen op het programma rond de opberging en bewaring van erfgoedobjecten, papier,  textiel en de registratie van theatererfgoed.

In 2018 organiseerden we verschillende vormingen:

  • In de eerste helft van 2018 zette Kusterfgoed in op sporterfgoed. In het kader hiervan werden de sportverenigingen uit de regio op 7 februari uitgenodigd voor een vorming over het behoud & beheer van sporterfgoed. Klik hier voor meer info.
  • In het voorjaar van 2018 kon je deelnemen aan een vijfdelige vormingsreeks over communicatie (communicatieplan, nieuwsbrief, sociale media, UIT-databank, perscontacten…) o.l.v. Gaike Gavart.
  • In het kader van het project In kannen en kelken organiseerde de erfgoedcel in mei 2018 een vorming ‘Hoe maak ik een (religieuze) erfgoedinventaris?’. Klik hier voor meer info.
  • Op 28 juni 2018 vond een vorming objectfotografie plaats in het conservatorium van Oostende. Charles Strijd toonde de deelnemers hoe je op een professionele manier erfgoedobjecten fotografeert. Klik hier voor meer info.
  • In het kader van de Digitale Week vonden verschillende workshops ‘Aan de slag met Beeldbank Kusterfgoed‘ plaats in de bibliotheken van onze gemeenten. Klik hier voor meer info.
  • In het najaar van 2018 zakten erfgoedliefhebbers af naar het stadhuis van Blankenberge voor ‘Op de koffie bij Kusterfgoed’. De aanwezigen konden genieten van een uitgebreid buffet erfgoedlezingen en workshops. De Gouden Tips uit die workshops vind je hier. De presentatie over ‘Mijn beelden online’ van Sam Donvil lees je hier na.

In 2019 passeerden deze vormingen de revue:

  • Op 28 februari vond in het Stadsmuseum Oostende een infomoment over Vlaamse kwaliteitslabels plaats. Cindy Zoons van het Departement Cultuur, Jeugd en Media lichtte er toe wat het label precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je als museum, archiefinstelling of erfgoedbibliotheek een ‘erkende’ organisatie wordt.
  • Op 14 maart leerde textielrestaurator Shirin Van Eenooghe cursisten tijdens een praktische workshop hoe je een textielcollectie op een goede manier bewaart.
  • Op zondag 2 juni vond in de Sint-Rochuskerk in Blankenberge een workshop plaats over het bewaren van metalen.
  • In het kader van onze educatieve koffer organiseerden we i.s.m. Horizon Educatief op vrijdag 28 juni een vorming voor vrijwilligers die met groepen kinderen aan de slag willen gaan.
  • In najaar van 2019 vonden verschillende workshops ‘Aan de slag met Beeldbank Kusterfgoed‘ plaats in de bibliotheken van onze gemeenten.
  • In het najaar van 2019 zakten erfgoedliefhebbers af naar het gemeentehuis van De Haan voor ‘Op de koffie bij Kusterfgoed. De aanwezigen konden genieten van een uitgebreid buffet erfgoedlezingen en workshops. Bekijk de Gouden tips uit alle workshops en lezingen.

Vormingssuggesties

Nood aan vorming over een bepaald thema? Laat het ons weten!

Wil je graag weten hoe je als erfgoedvereniging best gebruik maakt van sociale media? Is er volgens jou nood aan een opleiding tot kustgids? Wil je weten hoe je best een tentoonstelling opbouwt?

Breng ons via onderstaand formulier op de hoogte van jouw vormingssugesties.

Externe vormingen

Hou onze nieuwsbrief, de website van FARO en de website van Histories in de gaten om op de hoogte te blijven van relevante vormingen.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram