oostende de haan blankenberge
Op de koffie bij Kusterfgoed 2019 Ontsluiting & netwerking

Op de koffie bij Kusterfgoed 2019

Erfgoedliefhebbers konden zaterdag 16 november 2019 proeven van een etagère vol zalige erfgoedactiviteiten!

Elk najaar nodigen wij erfgoedgeïnteresseerden uit voor een fijne erfgoedavond- of namiddag. In 2016 vond Brainstorm met ontbijt plaats in Oostende, in 2017 kon je onze Erfgoedmarkt bezoeken in brouwerij Jus de Mer in Middelkerke en in 2018 trokken we naar het stadhuis van Blankenberge voor Op de koffie bij Kusterfgoed.

In 2019 kon je opnieuw bij ons op de koffie komen. Op zaterdag 16 november zakten zo’n 140 erfgoedgeïnteresseerden af naar het gemeentehuis van De Haan.

Het programma

De aanwezigen leren onder meer van textielconservator Shirin Van Eenhooge hoe fragiel historisch textiel dient bewaard te worden. Speciaal daarvoor werd de unieke belle époquekledij van de gemeente uit de kast gehaald.  In een digi-atelier lag de nadruk op hoe oude foto’s, dia’s en prentbriefkaarten gedigitaliseerd worden en online ter beschikking worden gesteld op Beeldbank Kusterfgoed.

Voorzitter Bart Plasschaert vertelt: “Het is de bedoeling dat we mensen leren hoe ze ons erfgoed beter kunnen bewaren voor de toekomst én hoe ze een breed publiek ermee in aanraking laten komen. Als erfgoedcel vinden we namelijk dat we ons kostbare lokale erfgoed moeten koesteren en uitdragen naar een breed publiek. Daarom konden de aanwezigen hier vandaag een workshop volgen over hoe ze een kidsproof erfgoedactiviteit in elkaar steken. Die educatieve skill versterken bij de erfgoedverenigingen is belangrijk, want de jonge generaties zullen de zorg voor ons erfgoed moeten overnemen.”

Tijdens de namiddag nam gids Brigitte Baeten geïnteresseerden mee doorheen de prachtige Concessiewijk van de Haan en er was ook een interactieve wandeling door Michel De Wit die de deelnemers al wandelend de kneepjes van het gidsen bijbracht.

Tenslotte werd tijdens ‘Op de koffie bij Kusterfgoed’ het zomerthema van 2020 bekend gemaakt: de erfgoedcel zal volgend jaar rond kustrijwielen of ‘billenkarren’ een project uitwerken. Onder meer de Haanse schepen Rudi Cattrysse, die de derde generatie billenkarverhuurder is in De Haan, vertelde er wat ‘billenkarren’ voor hem en zijn familie betekenen.

De namiddag werd afgesloten met een goeie kop koffie en een dessertbordje. In de leeshoek van de erfgoedkoffiebar kregen bezoekers de kans enkele erfgoedboeken op de kop te tikken en er was ook een retro fotostudio die de bezoekers zo’n 150 jaar terug in de tijd katapulteerde.

Meer weten over de activiteiten? Klik hier.
Bekijk de Gouden tips uit alle workshops en lezingen.

 

Sfeerbeelden

Geniet mee van enkele sfeerfoto’s:

 


In het kort

Doel: lokaal erfgoed en werking van lokale erfgoedspelers ontsluiten
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: november 2019
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram