oostende de haan blankenberge

Vorming: ‘hoe maak ik een (religieuze) erfgoedinventaris?’

Een belangrijke stap in het veilig stellen van religieus erfgoed is de opmaak van een professionele erfgoedinventaris. Benieuwd hoe je die opstelt? Kom dan naar de startvorming op maandag 30 mei.

Parochiekerken herbergen heel wat waardevol erfgoed, zoals kleurrijke glasramen, schilderijen, religieus textiel en liturgisch vaatwerk. Dat erfgoed heeft in de meeste kerken nog een functionele betekenis; het zijn gebruiksvoorwerpen die de religieuze rituelen en tradities mee vorm geven. Om dat roerend erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties, start Kusterfgoed in 2018 met een behoud- en beheertraject onder de naam ‘In kannen en kelken.

Een belangrijke stap in het veiligstellen van religieus erfgoed is het opstellen van een kerkinventaris. Maar wat is dit precies en hoe pak je dit aan? Erfgoedcel Kusterfgoed wil parochiekerken hierbij helpen. Samen met de kerkfabriek en een groepje vrijwilligers nummeren, beschrijven en fotograferen we het erfgoed en brengen we die informatie samen in een kerkinventaris.

Wil je zelf ook graag aan de slag? Kom dan naar de startvorming op woensdag 30 mei in de dekenij in Uitkerke waar je wordt opgeleid door de erfgoedconsulenten van het Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media. Want hoe beschrijf je nu best een object? Hoe en waar breng je een nummer aan op textiel of op vaatwerk? Hoe herken je schade? En hoe hanteer je objecten best? Dat alles komt aan bod. Je gaat naar huis met de nodige achtergrondkennis en heel wat concrete tips.

Praktisch

Voor wie | De vorming wordt georganiseerd voor wie geïnteresseerd is om binnenkort te helpen bij de inventarisatie van het erfgoed in de kerk. Ook wie interesse heeft in erfgoedregistratie is welkom.
Waar | Dekenij Blankenberge, Ruiterstraat 7, 8370 Uitkerke
Wanneer | woensdag 30 mei, van 10.00 tot 16.15 uur (broodjeslunch wordt voorzien)
Kostprijs | gratis
Inschrijven | via info@kusterfgoed.be of via 059 27 07 70 (max. 30 deelnemers).
Partners | erfgoedconsulenten Vlaams Departement Cultuur, Jeugd en Media

Foto © erfgoed zuidwest

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram