oostende de haan blankenberge

Publicatie: ‘De Oudlandpolder: een bijzonder boerenverhaal’

In het boek 'De Oudlandpolder. Een bijzonder boerenverhaal' gaat Brecht Demasure op zoek naar de wortels van de agrarische identiteit van de Oudlandpolder. Kusterfgoed droeg ook haar steentje bij via enkele scannamiddagen voor beeldmateriaal.

De Oudlandpolder ligt in het noordwesten van Brugge, tussen het Boudewijnkanaal, het kanaal Brugge-Oostende en de Noordzee. Onder meer de gemeenten Zuienkerke, Klemskerke, Vlissegem, Wenduine, Uitkerke en Blankenberge maken deel uit van dit gebied. Het is een van de laatste regio’s in Vlaanderen waar je zonder onderbreking de horizon kan zien. De verwevenheid tussen landschap, landbouw en historische monumenten is er groot. Door haar gunstige ligging heeft de streek heel wat toeristische en recreatieve troeven.

In het boek ‘De Oudlandpolder. Een bijzonder boerenverhaal’ van Brecht Demasure gaat de auteur op zoek naar de wortels van de agrarische identiteit van de regio. Wat bepaalt het uitzicht van de Oudlandpolder? Welke teelten waren en zijn er belangrijk? Welke plaats nam de boer in het dorp in? Deze publicatie biedt informatie over de landbouw in al zijn facetten, met aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst.

Gelijklopend met dit boek plaatste het samenwerkingsverband ‘De Oudlandpolder’ 15 informatieve borden in de regio over het agrarische DNA van de Oudlandpolder. De nieuwe borden werden geplaatst langs twee fietslussen (32 en 42 km), beiden gebaseerd op de fietsknooppunten. Beide fietslussen werden samengevat op een fietskaart, die gratis te downloaden of te bestellen is.

Het boek en de informatieve borden zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de gemeenten Blankenberge, De Haan en Zuienkerke en Landelijke Gilden, die de hulp kregen van Inagro en CAG. Ook Kusterfgoed hielp mee via de organisatie van enkele scannamiddagen voor beeldmateriaal over de Oudlandpolder.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram