oostende de haan blankenberge

Bellemannen en -vrouwen: laat van jullie horen!

De Gilde van de Bellemannen wil hun traditie als immaterieel erfgoed laten erkennen door de Vlaamse overheid. Om een beter zicht te krijgen op de leefbaarheid van de traditie is de Gilde op zoek naar alle bellemannen en -vrouwen.

In een tijd waarin kranten nog niet bestonden en de meeste mensen toch niet konden lezen, riepen bellemannen het nieuws om. Mededelingen van het stadsbestuur, aanbiedingen van middenstanders: alles werd met luide stem door de straten geroepen. In onze tijd waarin alles en iedereen altijd bereikbaar is en het nieuws razendsnel wordt verspreid, hebben bellemannen een andere functie gekregen. Ze openen feesten en luisteren tal van evenementen op. Intussen zijn er ook bellevrouwen, de traditie gaat met haar tijd mee. Het aantal stadsomroepers stijgt. Steeds meer steden en gemeenten stellen een belleman of –vrouw aan. In tijden van digitale communicatie wordt het analoog omroepen met een bel gesmaakt.

Op dit moment leeft het idee bij de Gilde van de Bellemannen om hun traditie door de Vlaamse overheid te laten erkennen als immaterieel erfgoed. Daarom zijn ze op zoek naar iedereen die officieel of officieus taken van een belleman of –vrouw uitvoert, hoe kleinschalig of occasioneel ook. Ze hopen daardoor een beter zicht te krijgen op de leefbaarheid van de traditie.

Ben jij of ken jij zo iemand? Laat het ons weten! Wij bezorgen de informatie aan de juiste mensen.

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram