oostende de haan blankenberge

Publicatie: ‘Zendstation Middelkerke 1928-2016’

Roger Arnoys, Patricia Soetaert en Gilbert Ghyselbrecht doken het archief in op zoek naar de geschiedenis van het zendstation van Middelkerke. Hun boek over dit interessante stukje radiogeschiedenis is sinds kort beschikbaar!

Zo’n 88 jaar geleden begon de radiogeschiedenis van Middelkerke op een lapje duinengrond. In 1928 werd in Middelkerke immers een radiopost geïnstalleerd voor luchtvaartcommunicatie. Enkele jaren later, in 1937, werd de barak vervangen door een mooi gebouw en twee hoge masten van elk zo’n 65 meter hoog. De radiopost werd een zendstation voor maritieme radiocommunicatie. Dit zendstation verstuurde miljoenen radiosignalen naar onze vissers, de mail- en Congoboten en de vele andere schepen op weg naar een verre bestemming.

Omwille van de snelle technologische evoluties, verloor het zendstation enkele jaren geleden zijn functie. Op 11 december 2015 om 11.00 uur stroomde het laatste maritieme radiobericht door de antennes van Middelkerke radio. Daarna werd alles uitgeschakeld. Een ongewone stilte verving het gezoem van de zenders.

De auteurs Roger Arnoys, Patricia Soetaert en Gilbert Ghyselbrecht waren getuige van dit verloren gegane tijdperk. Hun verhaal is een herinnering aan wat het zendstation ooit was: een onmisbare schakel tussen zee en land.

Praktisch

Kostprijs | € 35
Verkrijgbaar via | www.ShopMyBooks.com

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram