oostende de haan blankenberge

‘Tot elke prijs’ belicht 130 vissersopstand

Schrijfster Doris Klausing, een van de ambassadeurs van het rijke visserijverleden van Oostende, haalt met haar boek ‘Tot elke Prijs’ typische kustgeschiedenis terug van onder het stof. Dit najaar wordt de Vissersopstand van 1887 extra in de kijker gezet met verschillende culturele activiteiten.

1. ‘Tot elke prijs’, Doris Klausing

In ‘Tot elke Prijs’ vertelt Doris Klausing het verhaal van een vissersfamilie die midden de bewogen periode van de Vissersopstand in 1887 probeert te overleven. De roman is gebaseerd op historische feiten.

Vijf doden en acht zwaar gewonden waren de bloedige tol van twee dagen verzet. Terwijl de vissers vochten voor erkenning, betere verloning en huisvesting was Oostende, eind 19de eeuw, de ‘place to be’ voor de beaumonde. Het kursaal, luxe hotels, prestigieuze gebouwen, de wandeldijk en de aanwezigheid van Leopold II waren het visitekaartje van de mondaine badstad. De visserswijk met de talrijke steegjes, de zichtbare armoede en een overaanbod aan cafeetjes waren de tegenpool of het verdoken getto van de ‘Koningin der badsteden.’ Twee werelden waar kruisbestuiving onmogelijk was.

Praktisch

Kostprijs | 20 euro
Verkrijgbaar | vanaf 8 november bij Doris Klausing en in de beter boekhandel

2. Een vertelling ‘De Lege Zee’

In Huize Godtschalck halen enkele bejaarde vissers herinneringen op aan die vreselijke dagen in 1887, tijdens de vissersstaking. En ze geraken er maar niet uit: lag er een jongetje boven op een houtstapel naar de gebeurtenissen te kijken? Zeker weten, zegt de één, er is zelfs op die jongen geschoten. Oh ja, snuift de ander, en waar was dat ventje dan achteraf naartoe? Niemand die het weet.

Maar voor Mieke Felix werd hij plots heel reëel en ze schreef zijn verhaal op. Een Oostends verhaal, over kinderen en grote mensen, over armoede, honger en wanhoop. Over een jongetje dat weet dat hij eigenlijk kapitein is. En over de zee die bloeit.

Het verhaal is een eerbetoon aan de vissers van Oostende, gebracht in hun eigen kerk en onder begeleiding van het meest majestueuze instrument dat er bestaat: het orgel. De uitvoerders zijn Marleen van Remoortere, (verteller), Mieke Felix (verteller) en Robert Hostyn (orgel).

Praktisch

Wanneer | 19 november en 10 december (15.00 uur)
Waar | Kapucijnenkerk, Oostende
Tickets | 6 euro, reserveer hier online of bij het UiTloket in cc De Grote Post

3. Productie ‘Schiet! Dood uz, we moeten toch creperen van den hoenger’

Het Oostends koor Ier & Gunter rakelt op 2 en 3 december vergeten stukjes Oostendse geschiedenis op. ‘Schiet! Dood Uz, We Moeten Toch Creperen Van Den Hoenger’, is geweven rond het boek van Doris Klausing. Onder leiding van Dirk Ooms vertaalt het koor 130 jaar later die strijd naar een krachtige muzikale voorstelling. Zingen als verzet.

Praktisch

Wanneer | 2 december 2017 (20.00 uur) en 3 december 2017 (15.00 uur)
Waar | CC De Grote Post, H. Serruyslaan 18A, Oostende
Tickets | 12 euro, online reserveren of bij het UiTloket in cc De Grote Post of Toerisme Oostende

4. Expo ‘Ik kom julder e bezoeksje brieng’ (Paster Pype)

De Oostendse vissersbevolking was tijdens de ‘belle époque’ periode arm en ongeletterd. De visser was afhankelijk van een goede vangst, werd uitgebuit door de reders en hun zeilsloepen konden niet wedijveren met de Engelse stoomsloepen. Bovendien verkochten de Engelse vissers hun vangsten ook in Oostende waardoor de marktprijzen daalden. Dit was een van de oorzaken van de Vissersopstand van 1887. Door het harde optreden van de Burgerwacht vielen er doden en gewonden. De correctionele rechtbank van Brugge vonniste veel vissers erg streng.

De jonge aalmoezenier Hendrik Pype betekende voor de vissers een rots in de branding. Hij zorgde voor troost, voorzag onderwijs voor de kinderen van de vissersfamilies en richtte onder meer een steunfonds op voor de weduwen en wezen van de overleden vissers.

De expo wordt samengesteld met schilderijen, foto’ s en documenten uit het archief van Koninklijke Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate en werken van de leerlingen van de Kunstacademie aan Zee.

Praktisch

Wanneer | 11 november 2017 t.e.m. 21 april 2018 (tijdens de openingsuren van het Stadsmuseum)
Waar | Stadsmuseum, Langestraat 69, Oostende

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram