oostende de haan blankenberge

Fototentoonstelling TeGeN-|OvEr De Zee 1984-2016

Ontdek van 1 oktober tot 15 november de expo ‘TeGeN-|OvEr De ZeE’ in de Nieuwe Gaanderijen van Oostende. De tentoonstelling is een impressie van het fotomateriaal dat fotograaf Frans Kenis tussen 1984 en 2016 van Oostende maakte.

Het ritme van een metropool en het geheel van afleidingen door de onmiddellijke nabijheid van de zee. Dit samenspel creëert een bijzonder aura rond Oostende dat exclusief is voor de Belgische kust. Al decennia is dat althans het aanvoelen van Frans Kenis (°1951, Geel). Het voedt ook zijn aandrang om vanuit de Kempen steeds terug te keren en er als fotograaf zijn fascinatie in beelden vast te leggen.

De tentoonstelling ‘TeGeN-|OvEr De ZeE’ is een impressie van het materiaal dat hij in een tijdspanne van 1984 tot 2016 bij elkaar zocht. Op zijn manier: geconcentreerd en ingetogen speuren naar het punt waar mens, stad en zee elkaar kruisen, verbinden, beïnvloeden, tegenstaan… maar ook steeds wachten tot ze gevat worden in het licht dat essentieel is voor het ultieme en beslissende fotomoment.

De fijngevoeligheid waarmee de fotograaf inzoomt op de omgeving weerspiegelt zich in foto’s die zich laten lezen als kortverhalen met een open einde. Een beeldresultaat dat het gewone overstijgt en interpretatieve ruimte laat voor wie ernaar kijkt. Versterkt door het zwart-wit, want puur en ontdaan van alle kleur, geeft het aan wat we uiteindelijk te zien krijgen een enigmatisch effect.

In de Nieuwe Gaanderijen – toevallig gelegen tegenover de zee – wordt Oostende herschapen in een zonderlinge alledaagsheid.

Bron: UiTinVlaanderen
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram