oostende de haan blankenberge

Tentoonstelling ‘Emile Bulcke kunstschilder 1875-1963’

Vanaf 1 april kan je in het Stadsmuseum van Oostende een tentoonstelling bewonderen over de Oostendse kunstschilder Emile Bulcke.

De kunstschilder en beeldhouwer Emile Bulcke werd op 20 maart 1875 in Oostende geboren. Als jongen woonde Bulcke in de Ooststraat en was hij leerling aan het Atheneum in zijn geboortestad. Op negenjarige leeftijd schreven zijn ouders hem in als leerling van de Oostendse ‘Ecole Industrielle’. In de school besteedden ze vooral aandacht aan industrieel tekenen, maar de beginselen van de tekenkunst werden er ook onderwezen. Hier kwamen de artistieke talenten van Bulcke aan het licht.

Emile Bulcke was een eigengereide kunstenaar die tot aan zijn dood in 1963 zijn eigen weg ging. Hij wierp zich op als portrettist, hoewel hij ook talrijke marines, landschappen en stillevens schilderde. Voor Bulcke moest kunst steeds een element van schoonheid in de klassieke betekenis van het woord bevatten. Daarbij week hij nooit af van het academisch realisme dat hem tijdens zijn opleiding was bijgebracht; met zin voor een nauwgezette, haast fotografische weergave van de realiteit. Op die manier gingen de moderne kunststromingen van het begin van de twintigste eeuw aan Bulcke voorbij.

Bij legaat maakte Emile Bulcke na zijn dood in 1963 grote verzamelingen antiek, schilderijen van eigen hand en ontelbare persoonlijke souvenirs over aan de Oostendse Heem- en Geschiedkundige Kring De Plate. Op basis van dit legaat stelde De Plate de tentoonstelling ‘Emile Bulcke kunstschilder 1875-1963’ samen. Vanaf zaterdag 1 april tot en met 15 oktober 2017 kan je deze tentoonstelling in het Stadsmuseum Oostende ontdekken. De tentoonstelling, en de permanente opstelling van het Stadsmuseum, is elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk voor alle inwoners van Oostende.

Praktisch

Wanneer | Van 1 april tot 15 oktober
Waar | Stadsmuseum Oostende
Kostprijs | €4 toegang tot Stadsmuseum, elke eerste zondag van de maand gratis voor Oostendenaars

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram