oostende de haan blankenberge

Na plundering komt recht: de Bocca Tigris

Naar aanleiding van Open Monumentendag en met de steun van Kusterfgoedsubsidies brengt heemkring Vertinge het verhaal over de plundering van de Bocca Tigris in een tentoonstelling, maritieme wandeling en toneelopvoering.

Op 2 maart 1820 woedde er een hevige noord- en noordoostenwindstorm over het land. Daken en schouwen werden door de hevige wind weggeblazen, bomen werden uit de grond gerukt, men vreesde voor zware schade. Door het slechte weer strandde een   Amerikaanse brik, de Bocca Tigris, op het strand van Blankenberge. De bemanning van de Bocca Tigris werd veilig aan land gebracht. De lading kreeg echter te kampen met plunderaars. Een veertigtal mensen werden voor de rechtbank gedaagd en 29 mensen werden gestraft.

Met een tentoonstelling, een maritieme wandeling en een aantal toneelopvoeringen wil heemkring Vertinge dit onbekende verhaal in herinnering brengen. De tentoonstelling is op 9 september van 14.00 tot 18.00 uur en op 10 september van 10.00 tot 12.30 en van 13.30 tot 18 uur te bezichtigen in de Scuteloods (Bevrijdingsplein 15, Blankenberge).

In een maritieme wandeling op zondag 10 september komen de ontwikkelingen van de haven aan bod als interessante contextinformatie. Hierna nemen enkele toneelspelers je graag mee in het verhaal van plunderingen en de rechtszaak tegen de plunderaars.

Praktisch
Wanneer | geleide wandeling met aansluitend toneelopvoering: zondag 10 september om 10.00, 14.00 en 16.00 uur
Waar | start aan de Victorine (hoek Franchommelaan en Havenlaan, Blankenberge)
Kostprijs | gratis
Inschrijving | inschrijven niet nodig

 

Voor deze reeks activiteiten werkte heemrking Vertinge samen met de vzw De Scute, de Koninklijke Toneelkring Ernst en Leute, de Volksmuzikant Philip Fourier, het Belle-Epoque Centrum, de stadsgidsen en de stedelijke dienst cultuur. Een subsidie van erfgoedcel Kusterfgoed maakte de realisatie mogelijk.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram