oostende de haan blankenberge

Kamagurka toont liefde voor Oostende met overzichtsexpo

Van 18 maart tot en met 14 mei 2017 kan je in de Venetiaanse Gaanderijen de tentoonstelling 'Opgepast werken' van Kamagurka bezoeken. De expo geeft een overzicht van de belangrijkste werken van de kunstenaar.

De Venetiaanse Gaanderijen van Oostende vormen dit najaar de thuishaven van de tentoonstelling ‘Opgepast werken’ van Kamagurka. De tentoonstelling toont een overzicht van verschillende reeksen die de kunstenaar uit Nieuwpoort doorheen zijn carrière heeft gemaakt. De selectie bestaat uit eigen werk met 100 cartoons, 25 grote tekeningen, 60 schilderijen en werk van bevriende kunstenaars.

Eerst en vooral kan het publiek het grootste kunstproject van Kamagurka, ‘Kamalmanak’  bewonderen. Zijn vriend en zakenpartner Marc Coucke bedacht een uniek concept waar Kamagurka in 2008 elke dag een schilderij maakte. Het idee kreeg de naam ‘Kamalmanak’ waar alle 366 werken gebundeld werden in het gelijknamige boek.

Daarnaast krijgen de bekende ‘spiegeleischilderijen’ een mooie plaats in de tentoonstelling. Net als velen onder ons, stelde ook Kamagurka zich de vraag wat er eerst was: ‘De kip of het ei?’ Toen hij in 2008 bezig was met zijn reeks ‘Kamalmanak’, ontdekte hij het antwoord. De kip en het ei kwamen op hetzelfde moment op aarde. Om beide harmonisch op een doek te krijgen, ontstond de ‘Spiegeleikip’ dat opgetrokken werd uit eigeel en eiwit.

In datzelfde jaar, 2008, ontstond de reeks over de schilderstijl neokubisme die Kamagurka op een eigentijdse manier nieuw leven wou inblazen. In zijn neokubistische serie vermengt de kunstenaar pop-art en het kubisme. De hele serie bestaat uit hedendaagse iconen met speciale aandacht voor Kamagurka’s eigen jeugdhelden, zoals Popeye, Batman, Mickey Mouse, Kuifje…

Ook de eigenzinnige reeks Mouches Volantes krijgt een plek in de expo en ontstond door een ongelukkig voorval. Gedurende een hele tijd zag Kamagurka voortdurend vlekjes en vreemde vormen voor zijn pupil zweven. De oogarts stelde de diagnose ‘Mouches Volantes’ vast. De eigenaardige figuren waren uiteindelijk de inspiratiebron voor zijn nieuwe reeks. In de serie combineert Kamagurka amorfe vormen, geometrische vlakken en vreemde figuren. In de meest recente schilderijen heeft hij vooral oog voor detail. Ook vallen sommige figuren half buiten het doek waardoor ze verder lijken uit te lopen buiten het canvas.  Ten slotte brengt Kamagurka zijn reeks ‘Lazy landscapes’ naar de Venetiaanse Gaanderijen. Daar schetst de kunstenaar de landschappen binnen een huiselijk interieur.

Praktisch

Wanneer |  18 maart t.e.m. 14 mei 2017
Waar | Venetiaanse Gaanderijen, Zeedijk Oostende
Kostprijs | Gratis

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram