oostende de haan blankenberge

Grote Schelpenteldag 2021 weekend 13-14 maart

Kom naar het strand op 13 & 14 maart en help onze onderzoekers meer te weten te komen over de biodiversiteit aan de kust!

Zelfs in coronatijden kan iedereen (zee)wetenschapper zijn voor een dag en de diversiteit van de schelpen aan onze kust helpen in kaart brengen. Ga in het weekend van 13-14 maart in jouw gezinsbubbel het strand op en verzamel volgens onze geijkte methode 100 schelpen. Identificeer en tel ze, en maak foto’s. Op de online ScHELPdesk helpen experten je mee om jouw eventuele probleemgevallen te herkennen, vooraleer je jouw gegevens en foto’s ingeeft in het invoersysteem. Geheel coronaproof dus!

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Eos WetenschapNatuurpuntKusterfgoed, de tien kustgemeenten, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen, in het kader van Life Watch.

Schelpen rapen en identificeren: het blijft leuk. Maar ook de wetenschap heeft er baat bij om de biodiversiteit van de schelpen op onze Vlaamse stranden in kaart te brengen om evoluties te zien. Dit jaar hebben we op de Grote Schelpenteldag bijzondere aandacht voor dubbele schelpen, die gegarandeerd van recent gestorven diertjes afkomstig zijn en ons zo iets vertellen over klimaatverandering en menselijke activiteiten op zee.

Hoe deelnemen?

Verzamel met je gezinsbubbel schelpen in de vloedlijn volgens het vaste stappenplan (zie korte instructievideo). Leg de schelpen per soort en breng ze op naam. Neem een scherpe overzichtsfoto van alle 100 getelde schelpen, alsook enkele detailfoto’s van identificaties die je misschien wat zorgen baren.

Op zondag 14 maart (10:00-17:00) zullen enkele experten ter beschikking staan op de ScHELPdesk (binnenkort online) voor een online privésessie om de twijfelgevallen samen met jou te identificeren. Voer daarna de gegevens en foto’s in op de online invoersysteem. Zo kan de schelpenexpert jouw telling helemaal verifiëren.

Goed voorbereid aan de slag!

Wie dat wil, kan zich via www.groteschelpenteldag.be inschrijven om als burgerwetenschapper mee te tellen op de 2021-editie. In de weken voorafgaand aan de Grote Schelpenteldag ontvang je dan regelmatig een nieuwsbrief in de e-mailbox, vol informatie om je op weg te zetten en er een succesvolle meting van te maken. En via deze weg wordt je ook uitgenodigd om de online schelpentel-opleiding mee te volgen: zowel voor beginners (4 maart om 20:00) als masterclassniveau (24 februari om 20:00).

Schelpentelweek@school

Voor het eerst kunnen ook lagere scholen uit kustgemeenten deelnemen aan de Grote Schelpenteldag! In de week van 8 tot en met 12 maart gaan gidsen van de provinciale bezoekerscentra aan de slag met klassen van het vijfde en zesde leerjaar om schelpen te tellen en identificeren. Afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen trekken ze met de klassen naar het strand, of blijven ze op de speelplaats. Het is de bedoeling dat elke klas minimum 5 stalen verwerkt. Scholen in de deelnemende kustgemeenten krijgen binnenkort een oproepbrief in de bus: De Panne – Koksijde – Nieuwpoort – Middelkerke – Bredene – Blankenberge – (Zee)Brugge – Knokke-Heist.

Organisatie

De Grote Schelpenteldag is een organisatie van het Vlaams Instituut voor de Zee, de Provincie West-Vlaanderen, EOS wetenschap, de Strandwerkgroep, Natuurpunt en Kusterfgoed, in nauwe samenwerking met de kustgemeenten – in het kader van LifeWatch.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram