oostende de haan blankenberge

Gezocht: bewegend beeld vanop de werkvloer

Het MIAT - Museum over Industrie, Arbeid en Textiel - wil inzicht krijgen in de werkomstandigheden van bedrijven, van vroeger en nu. Daarom gaat het museum op zoek naar filmpjes vanop de werkvloer.

Films vanop de werkvloer zijn relevant als historische bron. Ze geven een inkijk in fabrieken en bedrijven. Bewegende beelden van productieprocessen zorgen dat de kennis over de werking van oude machines en technieken niet verloren gaat. Filmfragmenten geven ook vaak de werksfeer weer. Ze vertellen over werkomstandigheden, regels en gewoontes in bedrijven. Ze leggen het dagdagelijkse vast, van werkkledij tot de inhoud van de lunchbox. Promotiefilmpjes onthullen hoe bedrijven publiciteit voeren.

In de huidige collectie van het MIAT zijn deze beelden schaars. Weinig andere musea verzamelen filmfragmenten vanop de werkvloer. Het MIAT wil deze belangrijke bronnen inventariseren en een selectie integreren in de vaste museumpresentatie in 2018. Film kan een belangrijke meerwaarde betekenen om het museumverhaal op een aantrekkelijke en levendige manier te vertellen. Dit kostbaar cultureel erfgoed wordt zo bewaard voor de toekomst.

Het MIAT lanceert daarom een oproep naar zowel bedrijven als het grote publiek. Bedrijven kunnen zelf in het bezit zijn van deze films in hun archieven. Amateurbeelden van werknemers geven meer de werksfeer weer. Beide vullen elkaar aan. Het MIAT hoopt op die manier een zo goed mogelijk historisch beeld te kunnen schetsen van de werkomstandigheden in fabrieken en bedrijven.

Heb je filmpjes voor het MIAT of wil je meer weten over het project?
Contacteer dan miat.factory@stad.gent of bel naar 09 269 42 15

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram