oostende de haan blankenberge

Fototentoonstelling ‘Grote werken op de Oosteroever’

Davidsfonds Vuurtoren organiseert dit jaar een fototentoonstelling over de grote werken die de Vuurtorenwijk getransformeerd hebben tot wat de wijk vandaag is. Van 17 juni tot 19 juni is de foto-expo te bewonderen in de Sint-Antoniuskerk in de Oostendse Vuurtorenwijk.

Davidsfonds Vuurtoren organiseert ieder jaar tijdens de wijkkermis een fototentoonstelling over het verleden van de Vuurtorenwijk. Dit jaar richt de tentoonstelling de schijnwerpers op de grote (meestal openbare) werken die mede vorm gaven aan de wijk zoals die er vandaag uitziet.

In honderd jaar tijd is het landschap er compleet veranderd. Zo werd de oorspronkelijke wijk, in de volksmond “de Oede Viertorre”, onteigend, ontruimd en afgebroken om plaats te maken voor de havenuitbreiding. In de plaats kwamen er nieuwe dokken, kaaimuren, industriële en visserijgebonden gebouwen waarvan sommige intussen al weer verdwenen zijn. De vismijn werd gebouwd, na de oorlog herbouwd, gerenoveerd, afgebroken, opnieuw gebouwd. De nieuwe Vuurtorenwijk rees uit de grond, eerst in de driehoek tussen de Moreauxlaan, de Spuikom en “het Sturt”. Ook het Fort Napoleon, het Godtschalck, de Spuikom en de Hendrik Baelskaai ondergingen en ondergaan nog steeds een grondige metamorfose.

De fototentoonstelling ‘Grote werken op de Oosteroever’ brengt die veranderingen in beeld. Daarbij wordt vooral gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit particuliere verzamelingen dat nog niet aan het publiek vertoond werd. De foto’s worden aangevuld met enkele mooie oude affiches en plannen, zelfs van werken van het eind van de 19e eeuw en van werken die nooit werden uitgevoerd…

Praktisch

Waar? Sint-Antoniuskerk in de Vuurtorenwijk in Oostende
Wanneer? Op vrijdag 17 en zaterdag 18 juni van 9u tot 18u, en op zondag 19 juni tussen 11u en 18u
Kostprijs? Gratis

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram