oostende de haan blankenberge

Bezoek de expo ‘Onze ijslandvissers’ in Oostende

Geen enkele tak van de visserijgeschiedenis spreekt zo tot de verbeelding als de IJslandvisserij. Één van de meest heroïsche tijden in de zeevisserij brengt ons bloedstollende verhalen, veel emoties en ongeziene anekdotes.

De ijslandvissers waren weken, soms maandenlang van huis. Ze werkten dag en nacht en trotseerden een wispelturige oceaan, zware stormen, vorst en ijzige wind om te gaan jagen op de gegeerde kabeljauw in de ijskoude wateren rond IJsland. De scheepsrampen waren talrijk en spijtig genoeg hebben heel wat vissers hun leven hierbij verloren. 

De tentoonstelling ‘Onze IJslandvissers’ schetst het verhaal van de Vlaamse IJslandvaarders die eind 19de eeuw aanmonsterden in Duinkerke tot de Oostendse ijslandvissers, die nog in een recent verleden aanmonsterden met klinkende namen zoals de Amandine, the Belgian Sailor of de Marie-Henriette. Unieke historische foto’s, uit museale en private collecties, een rijke collectie, hedendaagse fotografie, en bijzondere getuigenissen zorgen voor een boeiend en omvangrijk beeld van een van de ruigste hoofdstukken uit de visserijgeschiedenis. 

De expo is er één voor én door de vissers. Een ode aan Oostende, aan haar verleden en haar (IJsland-)vissers. 

Door de ogen van Martin Heylen 

Journalist en televisiemaker, Martin Heylen bezocht zes oud-IJslandvissers en interviewde hen in zijn gekende stijl. De getuigenissen leverden kleurrijke verhalen en nooit eerder gehoorde anekdotes op. Hoe ging het er aan toe aan boord, wat vingen ze en hoe was het om vrouw en kinderen achter te laten?  

Stephan Vanfleteren versus Maurice Antony

Speciaal voor de expo keek de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren oud-IJslandvissers recht in de ogen en brengt een intrigerende portrettenreeks. In de stijl van de overbekende Visscherskoppen, die lang de vismijn sierden, kijkt Vanfleteren verder dan het stereotype beeld dat we hebben van een visser. Maar ook Oostende, als vissersstad pur sang krijgt een plaats. De talrijke historische beelden van de iconische fotograaf, Maurice Antony (1883-1963), tonen ons hoe Oostende leefde van én voor de visserij. 

Smeer je (zee)benen maar in en ga op stap met Sebastien Dewaele 

IJslandvisserij op kindermaat? Daar zorgt de Vlaamse muzikant-acteur Sebastien Dewaele wel voor. Ontmoet samen met hem en het hele gezin de dappere zeebonken en kom alles over hen te weten! Ontrafel de eeuwenoude geheimen en pen ze neer in jouw eigen monsterboekje. Opdracht volbracht? Ga dan aan de slag en ontwerp je eigen tatoeage, bouw een scheepsmodel, leer een echte vissersknoop maken en laat je dan volledig gaan op onze interactieve vissenmuur, ontworpen door illustrator Korneel Detailleur.  

Praktisch 

Van 26 juni tot en met 7 november 2021 in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende

Dagelijks geopend van 14.00 – 18.00 uur 

Op zondag van 10.00 – 12.00 uur en 14.00 – 18.00 uur 

Info en tickets via www.oostende.be/ijslandvissers 

Extra info dienst Cultuur, cultuur@oostende.be of 059 80 13 30 (tijdens de openingsuren van de expo)

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram