oostende de haan blankenberge

Expo ‘Het wilde westen’

Van 3 juni tot en met 1 oktober bezoek je in de Venetiaanse Gallerijen deze succesvolle expo waarin hedendaagse kunst gecombineerd wordt met honderden westernobjecten.

Hedendaagse kunst in een spannende dialoog met honderden westernobjecten en indiaanse artefacten. Historische foto’s en filmpjes, originele striptekeningen en filmaffiches, opgezette dieren en speelgoed.

Deze tentoonstelling toont het ware verhaal van het Wilde Westen. Ze gaat over het ontstaan van de mythe en vertelt hoe deze ook in België razend populair werd. In die mate zelfs dat de clichés van cowboys en indianen tot onze populaire beeldcultuur gingen behoren en de mythe gaandeweg de werkelijkheid verdrong.

Het westen van Amerika werd op het einde van de 19de eeuw omgedoopt tot het ‘Wilde Westen’, een land vol cowboys, indianen, goudzoekers, pelsjagers, schurken en ontdekkingsreizigers. Het was een onuitputtelijke inspiratiebron voor schrijvers, kunstenaars en filmmakers.

Via de in Europa rondtoerende Wild West shows van Buffalo Bill, de Winnetou-boeken van Karl May en later via de razend populaire westernfilms vonden die verhalen ook ingang bij ons. Bobbejaan Schoepen, wel eens de Vlaamse cowboy genoemd, had een levenslange belangstelling voor alles wat met de Far West te maken had en koos het dan ook als thema voor zijn gekende pretpark.

Naast de vele bijzondere westernobjecten en indiaanse artefacten worden ook tientallen kunstwerken van Belgische en buitenlandse topkunstenaars getoond.

Tilo Baumgärtel (D), Fred Bervoets (BE), Guillaume Bijl (BE), Sébastien Bonin (BE), Martha Colburn (VS), Diego Franssens (BE), R.C. Gorman (VS), Tom Liekens (BE), Kylie Manning (VS), Malcolm Morley (VS), Nadia Naveau (BE), Pjeroo Roobjee (BE), Frederic Remington (VS), Fritz Scholder (VS), Sven ‘t Jolle (be), Edgard Tytgat (BE), Camiel Van Breedam (BE), Philippe Vandenberg (BE), Eric Wansart (BE), Jess De Gruyter (BE)

De tentoonstelling wordt samengesteld door kunstenaar Tom Liekens en Frank Herreman (gewezen-conservator van het Etnografisch Museum van Antwerpen).

Praktisch

Waar | Venetiaanse Gaanderijen, zeedijk Oostende
Wanneer | Van 3 juni tot en met 1 oktober 2017
Toegang |

  • € 4: Volwassenen
  • € 2: reductietarief: vriendin Mu.ZEE en vrienden van het aquarium
  • € 0,80: kansentarief
  • Gratis: < 18 jaar en scholen, pers, leerkrachten met een lerarenkaart, museumdirectors met aica-kaart en vrienden VSPO

Rondleiding met gids |

60 euro in het Nederlands

Visites guidées/Besuch mit Führung/guided visits: 65 euro en français/auf Deutch/ in English

Klik hier voor meer info.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram