oostende de haan blankenberge

Zomerse topactiviteiten in De Haan

Neem je agenda erbij, want deze zomer valt er in De Haan heel wat te beleven! Op 9 en 10 juli vinden in Wenduine de Reuzenfeesten plaats met meer dan vijftig reuzen uit binnen- en buitenland.
Op 21-22 juli en 13-14 augustus kan je genieten van internationaal straattheater van de bovenste plank. En van 23 tot 24 juli vinden de jaarlijkse Vosseslagfeesten plaats.

Reuzen verbroederen in Wenduine (9 en 10 juli)

Jaarlijks nodigen de Wenduinse reuzen een vijftigtal collega’s uit voor een verbroederingsfeest aan zee. De reuzenfeesten tijdens het weekend van 9 en 10 juli staan dan ook in rood genoteerd in hun agenda. Als rasechte “strangedrifters” vangen Louw en Wanne hun festiviteiten aan op zaterdag om 10u30 met een wedstrijd in garnaalkruien. Hun collega Pol de Kruwer neemt dan hun honneurs waar. Op zaterdagavond om 20u30 trekt een grote reuzenparade door de straten van Wenduine met reuzen uit Vlaanderen en ver daarbuiten.

Op zondag 10 juli wordt verder gevierd met een groot reuzenfeest. Daarnaast kan je genieten van een grote brocante- en kunstmarkt, muziek, volkssporten en kinderactiviteiten. Ook de vissmulmarkt trekt jaarlijks honderden lekkerbekken aan. De reuzenfeesten worden op het marktplein afgesloten met het meezingconcert “Vlaanderen Zingt!”.

Straattheaterfestival Boulevard (21 en 22 juli, 13 en 14 augustus)

Boulevard De Haan1

Collectie De Haan

Waar meerdere festivals volledig de kaart trekken van circustheater, heeft Boulevard ook oog voor het traditionele straattheater. Dit jaar staat het Italiaans straattheater in de schijnwerper. De eerste dag van het vierdaags festival start op donderdag 21 juli in De Haan, met groepen uit Nederland, Frankrijk, Ierland, Spanje, België en Italië. De eerste festivaldag begint om 17u en wordt afgesloten om 23u met een groot muzikaal vuurwerk. Op vrijdag 22 juli bewonderen we vanaf 17u Duitse, Spaanse, Australische en Italiaanse theatergroepen. De meer dan één uur durende slotshow “En Eventail” door de Franse groep “Five Foot Fingers” start om 21u00.

Het tweede deel van het festival gaat door op zaterdag 13 en zondag 14 augustus in Wenduine, met o.m. groepen uit Italië, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Frankrijk en België.

Mong zet de Vosseslag op stelten (23 en 24 juli)

Vosseslag, deelgemeente van De Haan, maakt zich op voor haar jaarlijkse Vosseslagfeesten op zaterdag 23 en zondag 24 juli. Centraal in deze feesten staat de figuur van Mong De Vos, een volksfiguur uit de 19° eeuw, die er niet voor terugdeinsde om met “schurkestreken” wat onrust te stoken onder de lokale strangedrifters en keutelboeren.

Collectie De Haan

Collectie De Haan

Op zaterdag start in de vroegte een grote rommelmarkt. Vanaf 14u trekt een stoet door de straten van de Vosseslag met uitbeelding van het beruchte leven van de lokale held. Na de stoet zorgen de deelnemende muziekgroepen voor een taptoe, is er een “vossenworp” en zijn er optredens. Om 22u wordt onder begeleiding van de Fanfare Sint-Cecilia en een driehonderdtal fakkeldragers Mong de Vos naar het strand gebracht, waar hij op de brandstapel wordt terechtgesteld, gevolgd door vuurwerk. Zondag 24 juli kan je nog steeds rondsnuisteren op de rommelmarkt en zijn er heel wat optredens. Kinderen zijn welkom op de springkastelen en de kermis. Bovendien loopt in het O.C. Schelpestik een tentoonstelling “Vosseslag (nog) herkenbaar?”.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram