oostende de haan blankenberge

Beleef Erfgoeddag aan de kust!

Op zondag 24 april 2016 is het Erfgoeddag! Het thema van dit jaar is rituelen.
De Erfgoedcel verzorgde voor het eerst een overkoepelende campagne, met als hoogtepunt een gezamenlijke brochure, voor Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge.

Erfgoeddag?

Erfgoeddag is hét moment om het roerend en immaterieel erfgoed in je streek of daarbuiten te ontdekken. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen en tal van andere deelnemers nemen je op sleeptouw om hun cultureel erfgoed via boeiende activiteiten aan jou voor te stellen. Erfgoeddag is kortom een hoogdag voor cultureel erfgoed!

Het thema van dit jaar is rituelen: een opeenvolging van handelingen met een symbolische betekenis. In elke activiteit op Erfgoeddag staan grote of kleine rituelen dan ook centraal: de rituelen van de kusttoerist, overgangsrituelen (geboorte, huwelijk, overlijden), militaire rituelen, godsdienstige rituelen, badrituelen, rituelen in de visserij, moderituelen en nog meer.

Kusterfgoed verbindt: een overkoepelende activiteitenbrochure

Kusterfgoed verbindtDe erfgoedcel zorgde voor een overkoepelende campagne voor Erfgoeddag met een eigen campagnebeeld en promotiemateriaal. Ze bundelde ook voor het eerst al de activiteiten in Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge in een handig programmaboekje waar je jouw favoriete activiteiten kan uitscheuren en zo een eigen parcours kan uitstippelen. Het programma is gratis verkrijgbaar in de vier gemeenten. Lees je liever alles digitaal na? Dan kan je terecht op onze website.

Kom tijdens jouw Erfgoeddag ook zeker de Erfgoedmozaïek bezoeken. Via korte filmpjes vertellen 16 erfgoedspelers uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge elk op hun eigen manier hun favoriete ritueel. Grasduin van verhaal naar verhaal via de interactieve touchscreens. Klik hier voor praktische informatie en om al enke filmpjes online te bekijken!

Nu al zin in Erfgoeddag?

Lara_Taveirne_2Van 11 april tot en met 22 april vertelt Lara Taveirne je op Focus/WTV vlak na het nieuws van 18.00 uur ‘vertelsels en rituelen’ uit West-Vlaanderen.

Kijk en luister naar verhalen over onder andere bescheepsdag aan de kust, de ommegang van Sint-Lenaart in Dudzele, het boomstafgraf van Ieper, de koersrituelen in Roeselare en tabaksrituelen in Kortrijk.

 

 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram