oostende de haan blankenberge

Tips om online samen te komen met je vereniging

Ondertussen zijn de Coronamaatregelen al een jaar lang realiteit. Voor vrijwillige verenigingen is het niet eenvoudig contact te houden, of de werking verder te zetten. Via enkele tips helpen we je digitaal op weg. Klaar voor een digitale vergadering of e-peritief?

Kies de juiste tool voor jouw vereniging. Verschillende tools zijn gratis beschikbaar, maar sommige hebben in deze gratis versie enkele beperkingen. Hieronder enkele mogelijkheden:

  • Zoom: Met de gratis versie van Zoom kan je tot 100 deelnemers uitnodigen. Deze gratis versie is echter beperkt tot een vergadering van 40 minuten. Het is niet nodig een account aan te maken als deelnemer.
  • Google Meet: Google Meet is gebruiksvriendelijk en laat 100 deelnemers in een overleg toe. Je hoeft geen software te installeren om er gebruik van te maken, wel heb je in sommige gevallen een google-account nodig. De gesprekken in de gratis versie zijn beperkt tot 1 uur.
  • Jitsi Meet: Jitsi meet werkt in de browser, het is dus niet nodig om een app te downloaden. Het aantal deelnemers en de gespreksduur zijn niet gelimiteerd, het gebruik is gratis. Bij veel deelnemers kan de beeldkwaliteit van de camera wel achteruitgaan.

Op zoek naar originele manieren om contact te houden met jouw vrijwilligers? Nu de wekelijkse bijeenkomsten niet kunnen plaatsvinden, kan een online activiteit ervoor zorgen dat je contact kan bewaren.

  • e-peritief: een wekelijks momentje waarop jullie het glas klinken en even online van gedachten kunnen wisselen?
  • Digitale hobbyhoek: laat je leden aan het woord. Laat tijdens sessies telkens iemand aan het woord: wie stelt zijn archiefonderzoek voor of vertelt over zijn stamboomonderzoek? Geeft iemand een online workshop paleografie of tekenen? Online samen wijn proeven of vertellen over je favoriete boek van de voorbije maanden?
  • Online quiz: maak een erfgoed-quiz voor de leden van jouw vereniging. Via een gratis app als Kahoot kunnen deelnemers hun antwoorden ingeven en kan je zelf de score bijhouden!
  • Uitdagingen: Bezorg je leden (twee)wekelijks een uitdaging die ze van thuis uit kunnen voltooien. Van een fotobingo (ga in de buurt op zoek naar bijzondere plekken in de buurt) tot een google maps-spel (wie herkent een locatie in de buurt op een luchtfoto).
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram