oostende de haan blankenberge

Tentoonstelling ‘Duiven Mythologieën’

In november loopt in De Branding een expo over bovennatuurlijke ervaringen van frontsoldaten tijdens WOI. De tentoonstelling toont de voorbereidende tekeningen, aquarellen en storyboards van een filmproject van Raoul Servais.

Voor het scenario van een nieuwe animatiefilm, liet cineast en ereburger van Middelkerke Raoul Servais, zich inspireren door de gruwel en zinloosheid van WOI, waarin duiven een bijzondere rode draad vormen. De aanvankelijke opzet was het bij elkaar brengen en bewaren van de steeds zeldzamer wordende mondelinge en schriftelijke getuigenissen over de Eerste Wereldoorlog. Dankzij uitgebreide research in archieven, boeken en oude kranten, aangevuld met de persoonlijke herinneringen van een oude frontsoldaat zijn vier bijzondere verhalen tot stand gekomen.

In crisissituaties namen frontsoldaten soms bovennatuurlijke en paranormale verschijnselen waar. Wellicht waren dit mentale toevluchtsoorden. Het zijn deze verschijnselen die de rode draad vormen in de vier verhalen van Raoul Servais, waarin duiven centraal staan. De duif staat niet alleen symbool voor vrede en verdraagzaamheid, tijdens de Eerste Wereldoorlog werden duiven ook gebruikt als communicatie- en spionagemiddel. Aangezien een groot gedeelte van Europa verwikkeld was in deze oorlog, komen heel wat nationaliteiten aan bod in de tentoonstelling. Belgen, Fransen, Duitsers, Britten, Italianen en Senegalezen krijgen elk een plaats in de verhalen en in de tentoonstelling. Als een duif die over het slagveld vliegt wordt de bezoeker over grenzen en nationaliteiten heen getild.

De tentoonstelling toont de voorbereidende tekeningen, aquarellen en storyboards die de aanzet en het ontwerp vormen van een nieuwe (vierdelige) animatiefilm of televisieserie. Ook historische stukken, artefacten, uit de ‘groote oorlog’ maken deel uit van de tentoonstelling.

Praktisch

Wanneer? van 4 tot 20 november 2016 (open van 14u tot 17u, op werkdagen ook open tussen 10u en 12u)
Waar? De Branding, Populierenlaan 35, Middelkerke
Kostprijs? Gratis

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram