oostende de haan blankenberge

Ontdek de luisterverhalen van Trappen aan zee!

We gingen in zee met vertelcollectief Mandragora uit Middelkerke. In de verhalen geven Bart Verdonck en Gwen Deprez het beste van zichzelf. Naast de zeven luisterverhalen van Mandragora is er ook een heus hoorspel te beluisteren van de hand van performancecollectief Club Jaecques. Een doldwaas avonturenverhaal doorspekt met Oostendse slimmigheden en schunnigheden.

Je kan de verhalen beluisteren op Spotify.

Lees hieronder meer over de verhalen:

 

De verhalen

Collectie Patrick De Jonghe

Drie generaties

Kom alles te weten over huis De Jonghe. Charles begon de zaak, die werd over genomen door zoon Etienne en op zijn beurt door zoon Patrick. Van de paasvakantie tot in september verhuurden de De Jonghes billenkarren en fietsen in Middelkerke.

 

Collectie Mestdagh – Vandenberghe

De tandem

Ontdekt het verhaal van Gilberte Vandenberghe en Bernard Mestdagh. Gilbertes vader, Louis, begon een fietsenwinkel op Bredene Sas en kocht later grond in Bredene Duinen, waar hij startte met de billenkarrenverhuur. Gilberte en Bernard namen de zaak over.

 

 

 

Collectie Joe Goes

De witte brigade

De ouders van Joe Goes organiseerden tours voor de Engelsen naar de Westhoek. Bij het uitbreken van WOII werd de garage aangeslagen door de Duitsers.

De familie moest op zoek naar een andere bron van inkomsten. Samen met zijn vader kocht Joe in De Panne enkele fietsen en billenkarren en  verhuurde die tijdens de oorlog. Maar de billenkar werd ook ingezet voor spionage

.

 

Collectie Stadsarchief De Benne – Blankenberge

Coup de feu

Toen Inga een jaar of elf was begonnen haar ouders gocarts te verhuren in Wenduine. Na een jaar nam haar vader een winkel over van een fietsenmaker in Blankenberge, Best cars. Ze kochten heel wat extra gocarts en zo begon de verhuur te groeien. Op een gegeven moment hadden ze twee winkels en meer dan honderd fietsen en heel wat billenkarren.

 

 

 

 

Collectie Katrien Vervaele

Lonkende billenkarren

Katrien Vervaele woonde vlakbij de fietsenwinkel van Léon Cattrysse in De Haan. De felgekleurde billenkarren lonkten elke dag en daar vertelt Katrien meer over.

 

Samen op een strandfiets

Oostendenaars Mike Dorian en Sheena Scott waren al gevierde artiesten toen ze in 1974 gevraagd werden om naar aanleiding van de vernieuwing van het winkelcentrum in Oostende een plaat op te nemen. ‘Het hart van Oostende’ is een mooie ode aan de stad. Maar auteur Jo Deensen, die teksten schreef voor meer dan driehonderd liedjes, zat ook al jaren met een melodie van een Duitse componist die hij wou uitbrengen in het Nederlands. Hij schreef een tekst over een koppel dat samen op een gocart de kust ontdekt. Dat werd uiteindelijk de A-kant van de 45-toerenplaat.

Collectie Erwin Mahieu

Pseudobolides en Assepoeskoetsen

Toen Martine Nijsters aan zee kwam wonen als vijfjarige ging een nieuwe wereld open vol ontdekkingen, waaronder de billenkar!

Trappers

De ‘trappers’ zijn een beruchte bonte bende uit Oostende: allen amper 16 jaar, maar de koning te rijk. Ze hangen op de dijk en draaien rondjes in hun billenkar tot ze plots worden opgeslokt door een gulzig zinkgat. Ze komen terecht in een duister ver verleden en moeten de weg naar huis en heden zien terug te vinden …

Het hoorspel Trappers van creatief collectief Club Jaecques is een doldwaas avonturenverhaal doorspekt met Oostendse slilmmigheden en schunnigheden.

 

Spel door Matilde Casier, Mara Dessein, Aïscha Deleye, Daan Borloo, Frederik Schmitt, Roland Desnerck

Tekst door Daan Borloo

Muziek en montage door Sam David

Oostendse tekst door Frederik Schmitt

Met steun van 0.666 vzw, Jeugddienst Oostende en Erfgoedcel Kusterfgoed

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram