oostende de haan blankenberge
In kannen en kelken Behoud & beheer

In kannen en kelken

In 2018 ging Kusterfgoed van start met een behoud- en beheerproject rond religieus erfgoed.

Parochiekerken herbergen heel wat waardevol erfgoed, zoals kleurrijke glasramen, schilderijen, religieus textiel en liturgisch vaatwerk. Dat erfgoed heeft in de meeste kerken nog een functionele betekenis; het zijn gebruiksvoorwerpen die de religieuze rituelen en tradities mee vorm geven. Om dat roerend erfgoed veilig te stellen voor toekomstige generaties, start Kusterfgoed met een behoud- en beheertraject.

We willen de parochiekerken ondersteunen bij de registratie van het materieel erfgoed (via de opmaak van een professionele kerkinventaris) en de conservatie van het erfgoed dat zich in de kerk bevindt.

Gratis startpakket voor verpakking van textiel

Vanaf 2019 is het mogelijk om als vereniging, instelling of kerkfabriek een gratis startpakket te bestellen bij Kusterfgoed om textielcollecties op een duurzame manier te bewaren.

Kusterfgoed begeleidt de aanvrager ook bij het gebruik van dit pakket door een afspraak op de plek waar jouw collectie bewaard wordt. Het startpakket bestaat uit:

  • gewassen baalkatoen (3mx2,5m)
  • synthetische watte (0,5mx1,5m)
  • zijdepapier (3m)
  • tricot tunnelverband (1m)
  • keperlint (1m)
  • patronen voor het maken van hoezen en opgedikte kapstokken

Ook om je collectie te registreren, kan je bij de erfgoedcel terecht. Kusterfgoed helpt je met de uitstippeling van een traject op maat en voorziet gratis het nodige registratiemateriaal.

Heb je dus plannen om met je collectie aan de slag te gaan? Neem dan zeker contact op met de erfgoedcel via info@kusterfgoed.be of 059 27 07 70.

Projectsubsidies

Kusterfgoed voorziet elk jaar een budget voor projectsubsidies om de initiatieven van lokale erfgoedspelers financieel te ondersteunen. Ook religieuze organisaties kunnen subsidies aanvragen voor behoud- en beheerprojecten en voor publieksprojecten. Zo kreeg de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Leffinge in 2017 subsidies voor het plaatsen van informatiepanelen en een flyer die de erfgoedcollectie en het cultuurhistorisch belang van de kerk onder de aandacht brengen.

Denk je dat jouw project voor subsidies in aanmerking komt? Neem dan snel het subsidiereglement door en vul het aanvraagformulier in. Je vindt alles op onze website! Wij helpen je graag met je aanvraag via info@kusterfgoed.be of 059 270 770.

 


 

In het kort

Doel: Behoud & beheer van religieus roerend erfgoed
Projectcoördinator: Erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: kerkbesturen
Periode: 2018-heden

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram