oostende de haan blankenberge
Beeldbank Kusterfgoed Ontsluiting

Beeldbank Kusterfgoed

Kusterfgoed lanceerde in 2018 Beeldbank Kusterfgoed. De beeldbank bevat meer dan 170.000 beelden over Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan en Blankenberge.

Met Beeldbank Kusterfgoed slaan de erfgoedcel en de gemeenten die deel uitmaken van de projectvereniging, de handen in elkaar om het cultureel erfgoed van de regio voor toekomstige generaties veilig te stellen en te delen met een breed publiek. Zo blader je via het publieksportaal van de beeldbank (www.beeldbankkusterfgoed.be) in meer dan 170.000 beelden, afkomstig uit de collecties van gemeenten, verenigingen en privépersonen. De grootste collecties omvatten foto’s, prentbriefkaarten en affiches.

Door het digitaal zorgvuldig bewaren en eenvoudig raadpleegbaar stellen van deze collecties brengt Kusterfgoed gekende en minder bekende erfgoedcollecties onder de aandacht. Dit moet ervoor zorgen dat het beeldmateriaal in de beeldbank blijft aangroeien en de kennisuitwisseling over deze beelden wordt gestimuleerd.

Vrijwilligerswerking

Beeldmateriaal opsporen, digitaliseren en beschrijven vergt vele handen. Kusterfgoed is dan ook bijzonder dankbaar voor de vele vrijwilligers die mee helpen achter de schermen.

Beeldmateriaal brengt vele herinneringen aan vroeger naar boven. In gezelschap digitaliseren en beschrijven is voor sommige vrijwilligers leuker. Daarom organiseert Kusterfgoed sinds eind juni 2019 wekelijkse scanmomenten bij Familiekunde Vlaanderen in Oostende. Interesse? Klik hier voor meer informatie.

Album van de maand

Elke maand verzamelt Beeldbank Kusterfgoed beelden rond een thema en plaatst dit album in de kijker op de homepagina van de beeldbankwebsite. Het maandelijks album is ook bedoeld als een oproep naar het breed publiek om nog meer beelden in te sturen. Daarom verspreidt Kusterfgoed de link naar het album verder via de nieuwsbrief en door het bericht te delen via verschillende “Je bent van…”-facebookgroepen. (Deze serie liep af in 2020)

Activiteiten

Bij Beeldbank Kusterfgoed kan je ook terecht voor al je vragen omtrent:

  • Gericht zoeken en downloaden van beeldmateriaal via de beeldbankwebsite (beeldbankkusterfgoed.be)
  • Introductie scannen en beschrijven van je beeldcollectie
  • Inventariseren en zorg dragen voor je fysieke beeldcollectie

Kusterfgoed houdt regelmatig workshops. Interesse? Houd dan zeker deze website in het oog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hieronder vind je een overzicht van enkele voorbije acties:

Bekijk hier het promofilmpje van Beeldbank Kusterfgoed…

Beeldbank Kusterfgoed from Erfgoedcel Kusterfgoed on Vimeo.

 


In het kort

Doel: Ontsluiting
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: 2018 – heden
Meer info? info@kusterfgoed.be of nathalie.franck@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram