oostende de haan blankenberge
Erfgoedmarkt 2017 Ontsluiting

Erfgoedmarkt 2017

Kom op donderdag 23 november vanaf 19.00 uur naar brouwerij Jus de Mer in Middelkerke en proef van het erfgoed van de kust.

Samen met de erfgoedverenigingen uit Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge bracht erfgoedcel Kusterfgoed op donderdag 23 november heel wat leven in de brouwerij tijdens de allereerste Erfgoedmarkt. In de gerestaureerde brouwerij op de Westendelaan kon er geproefd worden van leuke erfgoedprojecten, lokale ambachten, inspirerende sprekers en kwamen heel wat mensen in primeur alles te weten over brouwerij Jus de Mer tijdens een rondleiding.

Het programma

Het programma zag er als volgt uit:

  • 19.00-19.15 uur – Folkafdeling Academie Blankenberge zet de avond muzikaal in
  • 19.15-19.30 uur – Voorzitter Marleen De Soete en ondervoorzitter Michel Landuyt verwelkomen het publiek
  • 19.30-20.00 uur – Rondleiding brouwerij Jus de Mer
  • 20.00-21.00 uur – Het verhaal achter acht Kusterfgoedobjecten, met kunstexpert Frederik Cnockaert
  • 20.30-21.00 uur – Rondleiding brouwerij Jus de Mer
  • 21.00-21.30 uur – Giedo en Noël brengen vissersliederen
  • 21.30-22.00 uur – Rondleiding brouwerij Jus de Mer
Deelnemende erfgoedverenigingen

In de leeshoek vonden bezoekers verschillende interessante erfgoedtijdschriften- en publicaties. Doris Klausing stelde er haar nieuwe boek over de Vissersopstand voor, Staf De Wilde vertelde over zijn boek Haanse Gedichten en Roland Desnerck maakte iedereen wegwijs in zijn Oostends woordenboek. Dirk Beirens van gidsenkring Lange Nelle en Stefaan Pennynck toonden met trots de wandeling die ze maakten rond de Oostendse auteur Gaston Duribreux.

De ervaren kantklossers van kantclub ’t Mentebolletje uit Blankenberge gaven tijdens de Erfgoedmarkt een demonstratie van de mooie traditie die ze in ere houden. Bovendien konden bezoeker zelf eens plaatsnemen achter een kloskussen. Visserijfolkloregroepen De Korre en De Vrye Visscherye lieten iedereen in traditionele klederdracht kennismaken met enkele echte visserijtradities, zoals garnalen pellen, vissersknopen maken en netten breien.

Ook heemkring Graningate uit Middelkerke, De Scute uit Blankenberge, de Koninklijke Cinéclub Blankenberge, de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, het stadsarchief De Benne Blankenberge, het Belle Epoque Centrum uit Blankenberge, Heemkring Tussen Noordee en Noordzee uit De Haan, de Werkgroep Groenhagemolen uit Leffinge, de Werkgroep rond de O.L.V.-Processie in Leffinge, de dienst Erfgoed Middelkerke, de cultuurdienst van Oostende, Familiekunde Vlaanderen Regio Oostende, Horizon Educatief en de Blankenbergse heemkring Vertinge toonden op de Erfgoedmarkt hoe zij zich inzetten voor het erfgoed van onze kust.

 

Downloads

– Download hier de affiche.
– Download hier de flyer.


In het kort

Doel: lokaal erfgoed en werking van lokale erfgoedspelers ontsluiten
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: november 2017
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram