oostende de haan blankenberge
Camping Kust Registratie en ontsluiting

Camping Kust

In de zomer van 2019 verdiepten we ons in het kampeertoerisme aan de kust.

Waarschijnlijk verschenen de eerste kampeertoeristen net voor de Eerste Wereldoorlog aan onze kust. Toen kon je nog simpelweg je tentje ergens in de duinen neerpoten. Maar geleidelijk aan kwamen er meer regels en wetten, en schoten de campings als paddestoelen uit de grond. Toeristen kwamen vanaf dat moment niet enkel met hun tentje naar zee, maar brachten hun huisje op wielen mee in de vorm van een kampeerwagen of caravan.

Het kampeertoerisme is onlosmakelijk verbonden met de kust. De traditie brengt bij heel wat mensen dan ook nostalgische herinneringen naar boven. Daarom gingen wij in 2019 met dit thema aan de slag. Er was een erfgoedkamp voor kinderen (i.h.k.v. de speelpleinwerking), een reminiscentietent voor woonzorgcentra, een Campingtoer en een publicatie vol verhalen.

Gezocht: kampeerherinneringen

Heb jij ook fantastische herinneringen aan kamperen aan de kust? Heb je thuis foto’s, dia’s, negatieven, affiches of prentbriefkaarten liggen of digitale foto’s op je computer staan die herinneren aan jouw kampeerverleden in Middelkerke, Oostende, De Haan of Blankenberge?

Stuur je digitale foto’s/scans in of deel je verhalen via deze link. Wie weet zie je jouw kampeerverhalen in ons zomers kampeerboekje verschijnen. Laat daarbij zeker ook je adresgegevens na als je een gratis Camping Kust-boekje in je brievenbus wenst te ontvangen!

Heb je leuk beeldmateriaal liggen, maar kan je ons dit niet digitaal bezorgen omdat je geen scanner hebt? Geen nood. Wij kunnen jouw materiaal gratis digitaliseren. Van zodra jouw beelden ingescand zijn, kan je ze terug ophalen. We sturen je bovendien de digitale scans via WeTransfer. Met jouw toestemming plaatsen we je beelden ook op Beeldbank Kusterfgoed.

Foto: Beeldbank Kusterfgoed

Camping Kust

Kusterfgoedreporters trokken in juli naar enkele kustcampings. Ze verzamelden er allerlei foto’s en verhalen van campingbewoners. De mooiste herinneringen en foto’s werden verzameld in het boekje ‘Eb en vloed op Camping Kust’. Haal jouw gratis exemplaar in de bibliotheken of toerismekantoren van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge of download het boekje hier.

Focus WTV maakte een mooie reportage over het boekje en liet enkele mensen uit het boekje aan het woord…

Herinneringshoekjes

In juli en augustus trok een nostalgisch kampeerhoekje langs verschillende bibliotheken en woonzorgcentra. Je kon leuke kampeerherinneringen ophalen op volgende locaties:

  • 2-14 juli – Woonzorgcentrum Lacourt (Oostende)
  • 2-14 juli – Woonzorgcentrum Strandjutter (Blankenberge)
  • 16-30 juli – bibliotheek Middelkerke
  • 16-30 juli – bibliotheek Blankenberge
  • 1-13 augustus – bibliotheek Canticleer De Haan
  • 1-13 augustus – Woonzorgcentrum De Ril (Middelkerke)
  • 15-29 augustus – bibliotheek Kris Lambert Oostende
  • 15-29 augustus – Woonzorgcentrum Duneroze (De Haan)

Erfgoedkamp

De speelpleinwerking van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge stond een hele week in het thema staan van kusterfgoed. Van 22 t.e.m. 26 juli speelden de kinderen strandspelen van zo’n honderd jaar geleden. Het draaiboek met leuke erfgoedspelen vind je hier.

Op vrijdag 26 juli kwamen al die kinderen samen op Duin & Zee om nog een laatste keer voluit strandspelen te spelen. Bekijk hieronder enkele van hun avonturen:

 


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners, Radio Noordzee
Periode: zomer 2019
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram