oostende de haan blankenberge
Educatieve erfgoedkoffer Erfgoededucatie

Educatieve erfgoedkoffer: Het Erfgoed Rescue Team

Kusterfgoed ontwikkelde een educatieve erfgoedkoffer die leerlingen van de tweede graad lager onderwijs laat kennis maken met het erfgoed van de kust.

Kusterfgoed wil erfgoedbeleving stimuleren en op die manier een groter draagvlak voor lokaal cultureel erfgoed creëren. Kinderen en jongeren zijn een belangrijke groep die wij willen bereiken. De erfgoedcel werkte daarom in 2016 een educatieve erfgoedkoffer uit voor de tweede graad van het lager onderwijs.

De koffer

De koffer zit vol erfgoedspulletjes en neemt de leerlingen mee langs een boeiend verhaal over vissers en hun bijgeloof en over de kust als vakantieoord. Op een creatieve en interactieve manier leren de kinderen zo het begrip ‘erfgoed’ kennen en staan ze stil bij het roerende en immateriële erfgoed dat typisch is voor onze kust.

Zo vind je in de koffer een memoryspel waarbij de leerlingen beelden van vroeger met hedendaagse taferelen verbinden. De leerlingen kleden ook een visser aan en komen zo te weten wat een zuidwester, een oliejas of een rode visserskiel is. En visser Louis Verplancke, ook wel bekend onder zijn lapjesnaam de Witten van Jef, vertelt de kinderen een spannend verhaal over de Roesschaert, een verschrikkelijke zeeduivel. Op het einde van het parcours kroont Kusterfgoed elke leerling tot lid van het Erfgoed Rescue Team.

Uitlenen?

De koffer is gratis uitleenbaar voor de tweede graad van lagere scholen in Oostende, Middelkerke, Bredene, De Haan en Blankenberge. Bovendien helpt een medewerker van Kusterfgoed alles in goede banen te leiden.

Interesse om in jouw klas en onder begeleiding van de erfgoedcel met de erfgoedkoffer aan de slag te gaan? Stuur een mailtje of neem telefonisch contact op via het nummer 059 270 770.

Getest en goedgekeurd!

In december 2016 kon Kusterfgoed de koffer uittesten in het vierde leerjaar van Pegasus Oostende. De leerlingen doken enthousiast de koffer in en met hun feedback en de feedback van juf Katrien schaafden we het opdrachtenparcours nog wat bij.

 


In het kort

Doel: erfgoededucatie
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Periode: vanaf 2016
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram