oostende de haan blankenberge
Reminiscentiekoffer Erfgoed en zorg

Reminiscentiekoffer

Kusterfgoed ontwikkelde in het voorjaar van 2017 voor en samen met woonzorgcentrum de Boarebreker in Oostende een eerste reeks reminiscentie- of herinneringskoffers.

Het thema van deze ‘Valiezen vol verhalen’ is zorg: zorg voor het huishouden en persoonlijke zorg. Via de voorwerpen, de filmpjes en de foto’s die in de koffers te vinden zijn, willen we ouderen prikkelen om samen met hun familie of begeleiders persoonlijke herinneringen op te halen aan het verleden en hen zo een aangename en misschien wel verrassende namiddag te bezorgen.

Waarom reminisceren?

Iedereen heeft herinneringen aan vroeger. Bij ouderen kunnen deze herinneringen heel betekenisvol zijn. Door hun persoonlijke verhalen uit het verleden te delen, kunnen zij zich makkelijker hun plek vinden in een nieuwe omgeving zoals een rusthuis of woonzorgcentrum. Hun gevoel van identiteit en eigenwaarde versterkt ook door te reminisceren. Voor ouderen met dementie kan dit bijzonder zijn, want terwijl het voor hen moeilijk is om te functioneren in het heden, kennen zij het verleden op hun duimpje.

Het resultaat

Het resultaat van dit project is een eerste reeks koffers op maat van de bewoners van de Boarebreker in Oostende. Op basis van deze (test)koffers is het de bedoeling om een ruimer reminiscentieaanbod te ontwikkelen voor woonzorgcentra, mantelzorgers en iedereen uit ons werkingsgebied die met ouderen in gesprek gaat.


In het kort

Doel: doelgroepwerking erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Partners: woonzorgcentrum De Boarebreker Oostende
Periode: vanaf 2017
Meer info? info@kusterfgoed.be

 

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram