oostende de haan blankenberge

Opmerkelijk verhaal over een Duitse onderzeeër

Stadsgids Paul Defever schreef vanuit zijn interesse voor maritiem erfgoed een verhaal over de verborgen geschiedenis van de UB-10, een Duitse onderzeeër die opzettelijk tot zinken werd gebracht voor onze kust.

Binnen onze territoriale wateren liggen een 300-tal scheepswrakken. Een derde daarvan betreft militaire restanten uit de twee Wereldoorlogen. De meest tot de verbeelding sprekende wrakken zijn ongetwijfeld de acht onderzeeërs, U-boten uit de Eerste Wereldoorlog. Stadsgids Paul Defever brengt het verhaal van één van hen, met name de UB-10, een Duitse onderzeeër die opzettelijk tot zinken werd gebracht voor onze kust.

Paul Defever auteur

© De Krant van Blankenberge

De auteur schetst aan de hand van zijn eigen historisch onderzoeke de levensloop en de vele successen die de beruchte onderzeeër behaalde tijdens de Eerste wereldoorlog. Zo bracht ‘de schrik van de Noordzee‘ onder verschillende commando’s maar liefst 36 schepen tot zinken en torpedeerde het een oorlogsschip met een tonnage van 1.010 ton. De UB-10 was de enige onderzeeër van de Duitse UB-1 vloot die vier jaar oorlog overleefde, totdat ze in oktober 1918 bij de terugtrekking van de Duitsers doelbewust tot zinken werd gebracht voor de kust van Heist.

De laatste jaren gaan er opnieuw stemmen op om de Duitse onderzeeër een tweede leven te geven in een oorlogsmuseum. Momenteel ligt het wrak immers bedolven onder enkele meters zand op de bodem van de Noordzee. “De ambitieuze plannen kaderen in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en Sint George’s Day”, zegt Paul Defever. “Of het ooit zover zal komen valt nog af te wachten. Ik hoop in ieder geval van wel.”

Het boekje ‘U-Boot Ondergedoken’ van Paul Defever is te koop voor 8 euro. Je kan het bestellen bij de auteur zelf op het nummer 0493/54 99 99. De helft van de opbrengst gaat naar ‘Kusterfgoed is onze troef’ van de vzw Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge.

Bron: De Krant van Blankenberge
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram