oostende de haan blankenberge

Oostende ontwaakt met De Grootste Bloemenzee

Deze morgen werden de Oostendenaars verrast door bijna 6000 bloemen van papier die bloeiden op het strand.

Verwondering is dit jaar één van de hoofthema’s van het populaire theaterfestival TAZ in Oostende. Oostende werd dan ook deze morgen verrast en verwonderde zich over talloze kleurrijke bloemen van papier die op het strand bloeiden. Boven de bloemen torende de slotzin ‘De wereld krijgt mij’ uit het wondermooie gedicht van Bart Moeyaert.

Enkele weken geleden riepen Kusterfgoed, Ketnet en Theater aan Zee (TAZ) kinderen, ouders, grootouders, familie en vrienden op om mee te helpen aan De Grootste Bloemenzee van papier. Meer dan 6000 bloemen werden deze morgen zorgvuldig op het strand geplant door vrijwilligers. Op die manier werd de traditie van het maken van strandbloemen, officieel erkend als immaterieel erfgoed in Vlaanderen, doorgegeven. Bart Plasschaert, voorzitter van erfgoedcel Kusterfgoed: “Dit initiatief toont dat dit immaterieel erfgoed nog steeds sterk leeft en mensen samenbrengt. De traditie van strandbloemen maken en verkopen wordt doorgegeven van generatie tot generatie en stimuleert het contact tussen lokale kinderen en vakantiegangers uit binnen- en buitenland.

De bloemzee blijft tot 14u op het strand van Oostende staan, ter hoogte van het Thermae Palace Hotel. Kinderen en voorbijgangers mogen van 12u-14u de kleurrijke strandbloemen plukken om mee naar huis te nemen of een winkeltje met schelpenruil te openen op het strand; Ook de artiesten die dit jaar in première gaan op het theaterfestival krijgen een papieren ruiker cadeau. De overige gemaakte bloemen worden geschonken aan enkele zorginstellingen en zullen de tafels van het pas geopende Souvenirs d’Ostende opfleuren.

Het idee kwam van Caroline Pauwels, rector van de VUB en TAZ curator van deze editie: “Met deze bloemenzee wilden we een moment van verbinding creëren en dat is gelukt! Het resultaat is een prachtige bloemenzee geworden. Zo veel kleurrijke creaties bij elkaar, gemaakt over generaties en culturen heen. Na een periode waarbij we allemaal connectie hebben gemist, is dit resultaat hartverwarmend.”

“De nieuwsgierigheid van kinderen zorgt voor een soort pure verwondering. Het is juist die verwondering die we met z’n allen nodig hebben om een beetje uitbundiger door het leven te gaan. Die ene zin ‘De wereld krijgt mij’, drukt uit dat we bereid zijn om van die wereld iets van ons te maken.”, verduidelijkt Bart Moeyaert. Het gedicht Fiets van Bart Moeyaert, dat geschreven werd in opdracht van het Poëziecentrum en deAuteurs, wordt tijdens TAZ op 10.000 exemplaren verspreid als poster met illustraties van Gerda Dendooven en in een lay-out van Gert Dooreman. Via het scannen van een QR-code hoor je Bart Moeyaert het gedicht voordragen.

fiets 

je zit achterop
dus zie je een rug
en niet wat er komt

als je dan roept:
zeg mij wat er is
zegt een stem:
de weg, kind, de weg

op een dag denk je
klaar, ik heb het gehad
met dat zicht van opzij

er is altijd wel iets
wat ik nog niet kan
nog lang niet weet
of beter niet zeg

mag ik nu het stuur
dan slingert het pad
en tingelt mijn bel

ik ga naar een plek
waar ik nooit ben geweest
en fiets ik verkeerd
is dat pech, maar niet erg

wat ik zie hou ik bij
een berg heeft een top
en de wereld krijgt mij

De Grootste Bloemenzee is een project van TAZ in nauwe samenwerking met Stad Oostende, Ketnet, Erfgoedcel Kusterfgoed, Colruyt Laagste Prijzen, Dreamland, Vlaamse Gemeenschapscommissie, VRT, VUB, deAuteurs, Poëziecentrum, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, UiTpas, Toerisme Oostende, Caroline Pauwels, Gerda Dendooven, Bart Moeyaert, Gerd Dooreman en Katrien Vanderlinden. 

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram