oostende de haan blankenberge

Kalender Zeezegeningen en vissermissen

Kusterfgoed brengt een handige kalender uit die alle zeezegeningen en vissermissen aan de Belgische kust in 2019 bundelt.

Met de zeezegeningen wordt van oudsher om bescherming gevraagd voor wie zich op zee begeeft; tijdens vissersmissen herdenkt men vissers die hun graf op zee vonden. Tot op vandaag vormt dat de kern waar alle vieringen aan de kust op geënt zijn.

LECA startte in 2015 een traject op rond zeezegeningen en vissersmissen in samenwerking met het Bisdom Brugge, Maria door Vlaanderen Gedragen, erfgoedcel Brugge en erfgoedcel Kusterfgoed. De krant Woelig Water waarin je meer te weten komt over wat zeezegeningen en vissersmissen vandaag betekenen en hoe ze beleefd worden, kan gratis gedownload worden.

Kusterfgoed brengt sinds 2017 een kalender uit die de informatie over de zeezegeningen en vissersmissen aan de Belgische kust bundelt. De zeezegeningenkalender voor 2019 kan je hier downloaden en is vanaf half maart verkrijgbaar in de toeristische diensten van de 10 kustgemeenten.

Benieuwd naar wat Kusterfgoed samen met haar partners in het verleden gedaan heeft om de traditie van zeezegeningen en vissersmissen te borgen en uit te dragen? Neem een kijkje op de projectpagina.

Foto: © Katrien Vervaele