oostende de haan blankenberge

Haringrijden in Vlissegem

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni viert Vlissegem haar jaarlijkse kermis. In deze kermis staat de aandacht voor het Belgisch trekpaard als levend erfgoed centraal. Zo kan je op zaterdagnamiddag tussen 14u en 16u een demonstratie haringrijden meepikken.

Vlissegem ‘in de trek’, ook gekend als Vlissegem Kermis, is al jaren een ontmoetingsplaats voor de inwoners van de landelijke gemeenten achter de kustlijn. Haar bijval heeft ze vooral aan twee elementen te danken: het is een kermis gedragen door de lokale bevolking, met aandacht voor enerzijds het landelijke aspect en anderzijds het erfgoedaspect.

Ook dit jaar staat het boerenpaard centraal tijdens de kermis. Er vindt onder meer een demonstratie bomentransport en haringrijden met trekpaarden plaats. Haringrijden is een variant op het ganzenrijden die vooral aan de kust gekend is. Op een hoogte van 3,5 meter worden (kunst)haringen getrokken door ruiters op boerenpaarden. Er worden negen haringen aan een rad opgehangen die genummerd worden van 1 tot en met 9. De hoogste nummers bevinden zich aan de buitenkant van het rad. Wie het hoogst aantal punten behaalt, wordt tot haringkoning van het jaar gekroond.

Ook op zondagnamiddag kan je de boerenpaarden bewonderen: in een trekwedstrijd van het Belgisch trekpaard tweespan nemen een twintigtal voerders het tegen elkaar op en strijden ze voor de felbegeerde titel. Maar er is nog veel meer: een optocht van een honderdtal oldtimertractoren, een tentoonstelling van neerhofdieren en kleinvee, het beslaan van paarden, sportactiviteiten en verschillende muziekoptredens, met als hoogtepunt het optreden van het “Westvlams Gemiengeld Vintekoor.”

Praktisch

Waar? Vlissegem-Dorp
Wanneer? 18 t.e.m. 20 juni
Het volledige programma kan je raadplegen via de website van de gemeente De Haan.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram