oostende de haan blankenberge

Funerair en religieus erfgoed in de kijker

Tijdens de Week van de Begraafplaats (27 mei t.e.m. 4 juni) en de Open Kerkendagen (3 en 4 juni) staat religieus en funerair erfgoed centraal in onze kustgemeenten! Je kan heel wat kerken vrij bezoeken, maar er staan ook enkele speciale activiteiten op de agenda!

Begraafplaatswandeling met gids in Blankenberge

Op zaterdag 27 en zondag 28 mei kan je samen met een gids de begraafplaats Scharebrugstraat ontdekken. Vertrek telkens om 14 uur. Gratis deelname en inschrijven is niet nodig. Een algemene begraafplaatswandeling met focus op de geschiedenis van de stedelijke begraafplaats, de aanwezige funeraire symboliek en de initiatieven van het stadsbestuur tot behoud en bescherming van het funerair erfgoed.

Voordracht: ‘Koffietafels en rouwmaaltijden in de spiegel van literatuur en beeldfictie’

De koffietafel of rouwmaaltijd is een eeuwenoude traditie die familie en vrienden organiseren naar aanleiding van het overlijden van een dierbare. In de literatuur en sinds enkele decennia ook in de fictie worden aspecten van de dynamische traditie van dit proces beschreven als een soort spiegel met herkenbare, maar vaak ook erg tijdsgebonden kenmerken.

Deze voordracht wordt gegeven door Rob Belemans (KU Leuven Directeur Kunst en Erfgoed) op donderdag 1 juni om 20 uur in de Aula van de Stedelijke Bibliotheek (Onderwijsstraat 15-17). Gratis deelname: inschrijven via archief@blankenberge.be of 050 636 425 (uiterlijk tegen dinsdag 30 mei).

Ontdek de tentoonstelling over de grafkruisen in fonte van de Sint-Clemenskerk van Klemskerke

Op zaterdag 3 en zondag 4 juni kan je tussen 10.00 en 20.00 uur de tentoonstelling ontdekken over de grafkruisen in fonte in de Sint-Clemenskerk. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Heemkring Tussen Noordee en Noordzee. Op 3 juni kan je om 18.30 bovendien een geleid bezoek brengen aan het kerkhof en genieten  van een cello- en harpconcert (19.30 uur).

Bezoek de Sint-Blasiuskerk van Vlissegem
Op 3 en 4 juni kan je de Sint-Blasiuskerk in Vlissegem bezoeken, eventueel met een gids. Bovendien zijn er doorlopend ontmoetingsmomenten met een drankje op het kerkplein en kan je er een tentoonstelling over de grafkruisen in fonte ontdekken.
Op zaterdag vinden om 14.00, 15.00 en 16.00 vinden in de Sint-Blasiuskerk enkele korte concerten ‘Ook kerkorgels kunnen moderne muziek aan’ plaats, gebracht door koster-organist Wim Janssens en de Duitse zangeres Li Belle. Op zondag brengt een gospelkoor om 10 uur een feestelijke viering.
Bezoek het Lapidarium van de Sint-Rochuskerk in Blankenberge

Breng tijdens de Open Kerkendagen zeker een bezoek aan het lapidarium in de Sint-Rochuskerk. Deze expositie van allerlei merkwaardige, vaak zeldzame, funeraire relicten afkomstig van de stedelijke begraafplaats en de kunstcollectie van de Sint-Rochuskerk is zeker een must voor al diegenen die geboeid zijn door het funerair erfgoed en de lokale funeraire tradities.

Het lapidarium van de Sint-Rochus (Elisabethstraat 1, Blankenberge) is vrij te bezichtigen of met gids. Gratis gidsbeurten: zaterdag 3 juni om 15 uur en zondag 4 juni om 10 uur. Inschrijven is niet nodig.

Expo: 1870-1914: Blankenberge in stroomversnelling!

Vanaf de Open Kerkendagen vormt de Sint-Rochuskerk het decor voor de leerrijke expo ‘1870-1914: Blankenberge in stroomversnelling!’. In deze expo van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw komt men alles te weten over de ontwikkeling van Blankenberge als mondaine badstad met internationale status. Bijzondere aandacht gaat naar de rol die de Sint-Rochuskerk in dit proces speelde en het ontstaan en de aanleg van de Sint-Rochuswijk.

Deze niet te missen expo is vrij te bezoeken of met gids. Gratis gidsbeurten: zaterdag om 10 uur en zondag om 15 uur. Inschrijven is niet nodig.

Beleef de Zeewijding en processie in Wenduine

Op maandag 5 juni vindt in Wenduine de jaarlijkse zeewijding plaats. Na de plechtige eucharistieviering om 9.30 uur vertrekt een processie met het Heilig Sacrament naar de zeedijk. Onderweg strooien de eerstecommunicantjes een bloementapijt voor het Heilig Sacrament.  Om 10.45 uur wordt een evocatie opgevoerd van de Legende van het Heilig Kruis, die teruggaat naar de tweede helft van de 16de eeuw. Deze legende wordt op zee en op het strand uitgebeeld in een sfeervol totaalspektakel met poëzie en zang. Aansluitend worden de zee en de aanwezigen op strand en zeedijk gezegend. Daarna wordt het opgeviste Christusbeeld in processie naar de kerk gebracht.

Luister in Lombardsijde naar het Shantykoor en haal jouw exemplaar van ‘Kijken in kerken – religieus erfgoed in Middelkerke’

De gemeente Middelkerke heeft een nieuwe bezoekersgids uit over het religieus erfgoed in Middelkerke, met o.a. aandacht voor de kerkgebouwen in alle deelgemeenten. De meeste kerken liggen bovendien langs de talrijke vernieuwde wandel- en fietsroutes die Middelkerke doorkruisen. Op zondag 4 juni van 14.00-16.00 uur wordt deze brochure in de Lombardsijdelaan voorgesteld en staat een optreden van het Blankenbergse Shantykoor gepland.

In de brochure vind je informatie over de geschiedenis van de kerk, de architecturale bijzonderheden en enkele interessante voorwerpen met bijhorende verhalen.

De uitgave is te koop bij de toeristische infokantoren, aan de democratische prijs van 4 euro.

Het volledige programma van de Open Kerkendagen vind je hier.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram