oostende de haan blankenberge

In Flanders Fields Museum op zoek naar slachtoffers WOI

Het Iepers museum wil de Namenlijst met slachtoffers van de Eerste Wereloorlog aanvullen en is op zoek naar de burgerslachtoffers in jouw gemeente.

Met de steun van GoneWest werkt het In Flanders Fields Museum in Ieper sinds 2010 onafgebroken aan de samenstelling van de Namenlijst. Deze Namenlijst is een inclusief dodenregister van alle burgers en militairen, van eender welke origine, die om het leven kwamen door toedoen van de Eerste Wereldoorlog in België. Nog nooit eerder werd een dergelijke lijst met die inclusieve, meerstemmige insteek samengesteld.

Deze aanpak leidde tot de identificatie van tienduizenden slachtoffers die reeds honderd jaar lang in de plooien van de geschiedenis en van de herdenking gevallen waren. Het inclusieve perspectief zorgde bovendien voor nieuwe historische inzichten, verbanden en vaststellingen. Zo las u tijdens de eindejaarsperiode misschien dat er een pak meer Belgische burgerslachtoffers vielen tijdens de Eerste Wereldoorlog dan aanvankelijk werd aangenomen.

In 2018 wil het In Flanders Fields museum een extra inspanning om de Belgische burgerslachtoffers te idenfitificeren. Het museum zoekt alle burgerslachtoffers van elke gemeente en deelgemeente. Bovendien probeert het In Flanders Fields Museum zicht te krijgen op de vissers of zeelieden die op zee omkwamen tijdens de oorlog.

Doe jij onderzoek naar de oorlogsslachtoffers van 14-18? Heb je weet van bronmateriaal dat een licht werpt op de burgersslachtoffers en specifiek de zeelieden die tijdens WOI omkwamen? Of ken je iemand die tijdens de Eerste Wereldoorlog om het leven kwam en nog niet op de Namenlijst staat? Contacteer ons via info@kusterfgoed.be. Wij geven de informatie door aan het In Flanders Fields Museum.

Foto: collectie In Flanders Fields Museum

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram