oostende de haan blankenberge

Expo ‘Monsterboekjes van de Oostendse visserij’

Davidsfonds Vuurtoren organiseert elk jaar tijdens de wijkkermis in juni een driedaagse expo over het verleden van de Vuurtorenwijk of de Oostendse haven. De volgende tentoonstelling in juni is gewijd aan 'monsterboekjes van de visserij'.

Tot in 2005 moesten vissers zich aanmelden in een monsterkantoor vóór ze op een nieuw schip aan de slag gingen. Als bewijs van zijn inschrijving op de monsterrol kreeg elke visser een eigen zeemansboekje of monsterboekje. In het monsterboekje stonden heel wat gegevens genoteerd, waaronder persoonlijke gegevens over de visser, informatie over diens uiterlijk, behaalde diploma’s en getuigschriften… Het leeuwendeel van de pagina’s van een monsterboekje was echter voorzien om de aan- en afmonsteringen te noteren, en dat over de ganse carrière van de visser.

Op 1 april 2005 trad een nieuwe arbeidswetgeving voor vissers in werking die de rechten en plichten van visser en reder duidelijk aflijnde. De monsterboekjes waren in deze nieuwe regeling niet langer nuttig en verdwenen naar de donkere hoekjes van laden en zolders.

Voor wie interesse heeft in de visserij van vroeger zijn deze monsterboekjes natuurlijk een heel rijke bron van informatie, zowel over de persoon van de visser als over zijn carrière en over de schepen waarmee hij gevaren heeft.

Twee gewezen vissers, Daniel Moeyaert en Roland T’Jaeckx, wilden deze rijke bron niet verloren laten gaan en begonnen met het inscannen van monsterboekjes. Intussen hebben ze er al ruim duizend in hun verzameling. Materiaal uit deze unieke collectie, aangevuld met materiaal van Davidsfonds Vuurtoren, vormt de hoofdmoot van de gratis tentoonstelling in de Sint-Antoniuskerk op de Vuurtorenwijk.

Praktisch

Wanneer | vrijdag 16 juni (9.00-18.00u), zaterdag 17 juni (9.00-18.00u) en zondag 18 juni (10.30-18.00u)
Waar |
Sint-Antoniuskerk (Vuurtorenwijk, Oostende)
Kostprijs | Gratis

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram