oostende de haan blankenberge

De Grote Schelpenteldag 2024

Kom op zaterdag 23 maart 2024 schelpen rapen op het strand en help onderzoekers een beter beeld te vormen van onze kust.

Met dit burgerwetenschapsinitiatief leert de wetenschap heel wat over het voorkomen van deze zeedieren, de impact van klimaat op de biodiversiteit, en de aanwezigheid van exoten.

Tel je weer mee?

Kokkel, nonnetje, halfgeknotte strandschelp, Amerikaanse zwaardschede…
Elk jaar is het weer uitkijken welke soorten in de top 3 staan tijdens de Grote Schelpenteldag. Op zaterdag 23 maart 2024 slaan we opnieuw aan het tellen. Dit jaar al voor de 7de keer op rij. Kom samen met honderden andere burgers en amateurwetenschappers ontdekken welke schelpen aangespoeld zijn op onze kust.
Je bent welkom om mee te komen doen tussen 10:00 en 16:00.

Wat te verwachten?

Verwacht geen gewone strandwandeling. Je gaat op een wetenschappelijk verantwoorde manier 100 schelpen rapen, herkennen en tellen.
Geen ervaring met schelpen? Geen nood! Je hoeft helemaal geen schelpenkenner te zijn. In elke kustgemeente vind je een telstation. Daar staan gepassioneerde schelpenkenners klaar om je te helpen de telling tot een goed einde te brengen. Jong, oud, ervaren of onervaren, in groep of individueel, iedereen kan deelnemen aan de Grote Schelpenteldag en voor minstens 1 dag (zee)wetenschapper zijn!

Moet ik inschrijven?

Inschrijven is op zich niet nodig (maar wel sterk aan te raden). Je kan gewoon langskomen op een van de tien telposten op zaterdag 23 maart, waar schelpenkenners je zullen verder helpen. Maar als goede burgerwetenschapper raden we je aan om in te schrijven voor de grote schelpenteldag-nieuwsbrief via de website van EOS Iedereen Wetenschapper. Zo ontvang je allerlei info en tips over het hoe, wat en waarom van de schelpentelling. En nadien brengen we je persoonlijk op de hoogte van de resultaten.

Meter van de Grote Schelpenteldag 2024

Hetty Helsmoortel zet dit jaar haar schouders onder de organisatie van de Grote Schelpenteldag. Als moleculair bioloog, columniste en wetenschapswatcher – bekend van de podcast en het wetenschapsfestival Nerdland – wil Hetty het brede publiek enthousiasmeren om deel te nemen en te ontdekken hoe plezant en nuttig burgerwetenschap wel kan zijn. Je zal haar gezicht in de aanloop naar de schelpenteldag af en toe zien opduiken in de campagne.

Internationaal besmettelijk

Omdat schelpen tellen interessant en leuk is, doen Nederland en Noord-Frankrijk dit jaar ook weer mee. Zo speuren we samen naar de verschillen in de schelpensamenstelling langs meer dan 400 kilometer Noordzeestrand.

  • In Nederland kan je tellen op de stranden van Zeeland, Zuid- en Noord-Holland. Ook op sommige Waddeneilanden gaan tellingen door. Georganiseerd door het natuurhistorisch museum Naturalis i.s.m. diverse partners. Zie: https://www.schelpenteldag.nl/
  • In Noord-Frankrijk is het alle hens aan dek net over de Belgisch-Franse grens, op de stranden in de buurt van Zuydcoote en Leffrinckoucke. Hier organiseert CPIE Flandre voor de tweede keer een telling. Zie: https://www.facebook.com/cpie.flandremaritime

Volg het Facebook-event en deel #GSTD24

Wie op het Facebook-event aangeeft geïnteresseerd te zijn, krijgt in aanloop naar zaterdag 23 maart meer details over de telling en weetjes over schelpen toegestuurd.

Nodig jouw Facebook-vrienden ook uit voor dit event. En vergeet niet de aankondiging en je deelname aan de Grote Schelpenteldag te delen op je andere sociale mediakanalen. Gebruik hiervoor de hashtag #GSTD24.

Vertel het verder en hang een poster op!

Vertel je familie en vrienden over de Grote Schelpenteldag 2024 en laat hen weten dat je zelf gaat tellen! Trommel ook je klas of vereniging op en tel samen.Hang je graag een poster op aan je voorruit, in jouw school of vereniging? Vraag dan je poster (A2 formaat) aan bij VLIZ.

Stuur een mail naar groteschelpenteldag@vliz.be met je naam en postadres. Vermeld hoeveel posters je graag ontvangt. Vanaf half februari sturen we de poster(s) op.

Alle informatie vind je op de website www.groteschelpenteldag.be


De Grote Schelpenteldag is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Provincie West-Vlaanderen, EOS magazine, de Strandwerkgroep, Natuurpunt, Erfgoedcel Kusterfgoed en de kustgemeenten. Dit burgerwetenschapsinitiatief maakt deel uit van LifeWatch Belgium.

 

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram