oostende de haan blankenberge
Eerste hulp bij schimmel

Eerste hulp bij schimmel

Stap 1: voorkom schimmel

Zorg dat je je collectie bewaart in een:

  • Droge ruimte met voldoende ventilatie. Kasten die tegen een buitenmuur staan, zullen bijvoorbeeld vaker vochtiger zijn dan kasten die in het midden van een ruimte staan.
  • Ruimte met weinig schommelingen in temperatuur
  • Ruimte die droog en stofvrij is

Twijfel je of je collectie in veilige bewaard wordt? Kusterfgoed geeft je graag advies. Je kan ons steeds contacteren via info@kusterfgoed.be

Stap 2: vind/herken de schimmel

Controleer regelmatig je collectie. Zo kan je eventuele schimmels of andere schade sneller zien en kan je sneller ingrijpen. Textiel, papier, hout, leer zijn gevoelig voor schimmel. Controleer zo’n materialen dus grondiger.

Hoe herken je schimmel? In het begin kan schimmel eruitzien als een wit poeder of pluis. Ben je niet zeker of je met schimmel of met vuil te maken hebt? Neem voor de zekerheid de nodige maatregelen (zie stap 3) en contacteer ons op info@kusterfgoed.be. We komen dan ter plaatse kijken.

Stap 3: isoleer de aangetaste objecten

  • Isoleer het object zodat andere objecten niet aangetast worden door schimmel.
  • Bescherm jezelf! Draag een mondmasker en handschoenen of ontsmet je handen goed na het verplaatsen van een object. Schimmel kan ook gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid. Er is een risico op het ontwikkelen en versterken van allergische reacties
  • Contacteer ons via info@kusterfgoed.be. We helpen je om de juiste stappen te ondernemen bij de behandeling van de schimmel.

Stap 4: verwijder de schimmel

Nadat je ons hebt gecontacteerd, komen we indien nodig te plaatse om te zien wat moet gebeuren. Dit kan afhankelijk zijn van de hoeveelheid schimmel, de ruimte en of de schimmel nog actief is. De behandeling kan bestaan uit het afnemen van een schimmeltest, het verwijderen van schimmel met een museumstofzuiger, het reinigen van de ruimte… Indien nodig wordt er een restaurator bijgehaald.

Stap 5: voorkom nieuwe schimmel

  • Hoe komt het dat er schimmel aanwezig was? Is de ruimte te vochtig? Komt er water binnen? Pak de oorzaak grondig aan zodat er geen ander objecten aangetast worden of verhuis je collectie naar een andere ruimte met betere bewaaromstandigheden.
  • Controleer vaker je collectie om schimmel snel op te sporen.

Meer info over schimmel? Zie ook de erfgoedwijzer van FARO.

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram