oostende de haan blankenberge
Bewaar je bestanden veilig in de cloud

Bewaar je bestanden veilig in de cloud en deel ze gemakkelijk met anderen

Sla jij de bestanden van je (erfgoed)vereniging of heemkring al op in de cloud? Nee?! Lees dan snel verder want dit zorgt dat je veiliger je bestanden kunt bewaren en ze gemakkelijker kan delen met elkaar.

Wat is de cloud?

Je kan bestanden opslaan op de harde schijf van je computer, op een USB-stick of in de cloud. Als je bestanden online opslaat, dan sla je bestanden op in de ‘cloud’. Een bedrijf stelt ruimte beschikbaar om je bestanden op te slaan.

Voordelen

  • Je bestanden zijn nog steeds bewaard bij diefstal of beschadiging van je computer.
  • Als je internetverbinding hebt, kan je overal aan je bestanden.
  • Je kan gemakkelijk bestanden delen met anderen.
  • Je hoeft geen speciale hardware of software aan te kopen. Je hoeft bijvoorbeeld geen externe harde schijf aan te kopen.

Nadelen

  • Je hebt een internetverbinding Bij bepaalde clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive en OneDrive kan je bestanden ook opslaan op je eigen computer waardoor je ook toegang hebt tot de informatie als je geen internetverbinding hebt.
  • De gratis opslagruimte is beperkt en voor extra opslagruimte moet je betalen. Dit is het geval als je veel foto’s en video’s wil opslaan.
  • In de gratis versies zijn data minder goed beveiligd en heb je minder tijd om verwijderde of gewijzigde bestanden terug te herstellen.

Hoe je bestanden veilig opslaan?

Stel een verantwoordelijke aan

Stel een verantwoordelijke aan die toeziet dat bestanden niet per ongeluk bewerkt of verwijderd worden. Hij of zij kan bestanden toevoegen, verwijderen en bepaald met wie welke bestanden gedeeld worden. Als een bestand niet bewerkt hoeft te worden, dan geef je aan derden best enkel leesrechten. Zo voorkom je menselijke fouten.

Via een checksumtool kan deze persoon eventueel automatisch controleren of bestanden gewijzigd, verwijderd of toegevoegd werden. Als je deze tool instelt, ontvang je een e-mail met deze informatie en hoef je dit niet zelf te controleren.

Verander je wachtwoord regelmatig

Een veilig wachtwoord bestaat uit minstens 8 tekens en een combinatie van cijfers, letters en leestekens. Via deze site kan je controleren hoe veilig je wachtwoord is. Als je je wachtwoord regelmatig veranderd, is het nog beter beveiligd tegen hackers.

Maak back-ups.

Het voordeel van bestanden in de cloud is dat ze niet verloren zijn als er iets mis is met je computer, maar er kan altijd iets misgaan bij de opslag in de cloud. Je kan bestanden per ongeluk verwijderen of bewerken. Zorg dus ook voor een lokale opslag op je eigen computer of server. Je kan ook terecht bij diensten die een back-up maken van bestanden in de cloud zoals Backupify, Spinbackup en Spanning.

Clouddiensten

Er zijn verschillende clouddiensten die elke op een iets andere manier werken. Dit zijn de bekendste:

Nieuwsgierig naar meer info over de cloud? Dit artikel gaat hier dieper op in en maakt een vergelijking tussen Google Drive, Dropbox en OneDrive.

Bronnen:

Vanderperren, N. en Vissers, R. (16 juli 2018). De cloud en cloudcomputing: wat is het en hoe gebruik je het veilig? CEST. https://www.projectcest.be/wiki/Publicatie:De_cloud_en_cloudcomputing:_wat_is_het_en_hoe_gebruik_je_het_veilig%3F.

SC. (19 oktober 2020). Wat is de cloud? Seniorweb. https://www.seniorweb.nl/artikel/wat-is-cloud.

 

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram