oostende de haan blankenberge
Hoe benoem ik mijn foto’s?

Namen noemen: hoe benoem ik mijn foto’s?

Als je een grote fotocollectie heb, is het erg belangrijk dat je je foto’s een goede en unieke naam geeft. Waarom is dit belangrijk?

  • Vermijden dat je bestanden overschrijft als je ze in dezelfde map plaatst.
  • Als je je bestanden inventariseert, dan beschrijf je de foto’s en is het belangrijk dat je beschrijving maar bij één beeld hoort.
  • Technische redenen. Het gebruik van bepaalde tekens kan zorgen dat de computer er ongevraagd een bepaalde bewerking op uitvoert.

Betekenisvolle of betekenisloze bestandsnamen?

Je kan je bestanden en betekenisvolle of betekenisloze bestandsnaam geven. Beide hebben voor-en nadelen, maar voor grotere projecten en collecties is het beter om een betekenisloze bestandsnaam te geven aan je beelden. Het zorgt voor unieke bestandsnamen, je bestanden een naam geven gaat een stuk sneller en de foto’s blijven binnen de map netjes geordend waardoor je sneller een foto terugvindt. De beschrijving kan je dan koppelen aan dit bestand in een inventarisatielijst, een databank…

Betekenisvol betekenisloos
20210705_kerkstraat_57 DABA_12896
Tijdrovend automatisch
Makkelijker foutjes Geen fouten, uniek
Voor kleinere projecten Voor grotere projecten
Foto’s soms door elkaar Foto’s blijven in volgorde

Tips bestandsnaam

  • Hou het simpel: max. 3 elementen
  • Enkel letters, hoofdletters cijfers en _. Gebruik geen spaties of speciale tekens.
  • Gebruik verloopnullen. Als je een collectie hebt van bijvoorbeeld meer dan 1000 foto’s, Geef foto 1 dan een bestandsnaam met cijfer 0001.
  • Als twee bestanden een band hebben met elkaar, toon dit dan via de bestandsnaam. Digitaliseerde je bijvoorbeeld de voor- en achterkant van de postkaart, geef ze dan dezelfde bestandsnaam met een a bij de voorkant en een b bij de achterkant. Vb. PBK_0001a en PBK_0001b.
  • Maak duidelijke afspraken binnen je vereniging zodat iedereen hetzelfde systeem gebruikt.

What’s in a name? Geef je bestanden snel een naam

Heb je een grote hoeveelheid bestanden die je een nieuwe naam wil geven? Maak dan gebruik van een programma waarbij je al je bestanden in één keer een nieuwe naam kan geven. Met deze programma’s kan je ook vaak bestanden verkleinen of ze omzetten naar een ander bestandstype.

Enkele nuttige programma’s zijn:

Kom ook meer te weten over het digitaal ordenen en benoemen van bestanden en mappen via Project Tracks of bekijk het handboek digitaliseren van FARO en ontdek hoe je je foto’s digitaliseert.

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram