oostende de haan blankenberge
De Scute Blankenberge

De Scute

‘Maritiem ambassadeur van Blankenberge’

De Scute is een maritieme erfgoedvereniging gevestigd in Blankenberge.

De vereniging De Scute vzw bouwde een unieke replica van de Blankenbergse Schuit B1 St. Pieter en baat ook de Blankenbergse garnaalkotter B72 Jacqueline-Denise uit. Beide schepen liggen in de oude Blankenbergse haven. Met deze twee schepen is De Scute de maritieme ambassadeur van Blankenberge op alle grote maritieme manifestaties aan onze kust, in Vlaanderen en in de ons omringende landen Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

scute museum

Het Scutemuseum

Daarnaast beschikt De Scute over een maritieme site aan het Bevrijdingsplein 15 in Blankenberge. Naast de loods staan een loodskotter in aanbouw en een oude reddingsboot – type Watson – op restauratie te wachten. In de loods kunnen mensen die interesse hebben voor scheepsbouw, eigen boten restaureren of bouwen. In 2015 realiseerden vier teams elk de bouw van een kleine roei- en zeilboot type Dory.

Via een klein museum dat een beeld schetst van de geschiedenis van de Blankenbergse visserij, kunnen belangstellenden, scholen en verenigingen op deze site kennis maken met allerlei aspecten van de houten scheepsbouw, visserij en de vissersgeschiedenis van Blankenberge.

Wie gegrepen wordt door het zeeavontuur en een stapje verder wil gaan, kan bij gelegenheid meevaren met de B1 en de B72. Een kort tochtje op zee voor de kust van Blankenberge, of een zeetocht naar een van de maritieme evenementen zoals Oostende voor Anker of de Zeezegeningen.

In 2017 nam De Scute en de Klassieke Vloot deel aan de Ostrea rose classic long race, een race voor klassieke zeilboten.

De Scute maakte in 2017 gebruik van projectsubsidies van Kusterfgoed om een fotoboek en een tentoonstelling te maken naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan.


De Scute gebouwDe Scute
Bevrijdingsplein 15
8370 Blankenberge

info@descute.be
www.descute.be
Facebookpagina De Scute

 

Terug naar het overzicht
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram