oostende de haan blankenberge

In het zog van de Roeschaard: wandeling door het Oostende van Duribreux

Stefaan Pennynck, gepassioneerd Duribreuxkenner, en gids Dirk Beirens stellen een nieuwe wandeling door Oostende voor die het boek ‘De Roeschaard. Een visschersroman’ (1943) volgt van de Oostendse schrijver Gaston Duribreux.

De Oostendse hotelier-schrijver Gaston Duribreux (1903-1986) is vandaag minder gekend, maar kon in het verleden op heel wat bewonderaars rekenen. Stefaan Pennynck is een van de grote hedendaagse bewonderaars. Hij noemt de schrijver ‘de romancier van de zee’. De zee speelt immers een hoofdrol in het werk van Gaston Duribreux. De zee heeft in zijn werk een symbolische rol: de zee is loutering, de zee is zuiverheid. Duribreux was de eerste schrijver die de visser als personage introduceerde in de Vlaamse roman. Hij beschrijft in geuren en kleuren de visserij.

Als eerbetoon aan Duribreux rijpte bij Stefaan Pennynck enkele jaren geleden het idee om een wandeling door Oostende te maken gelinkt aan een roman van Duribreux: De Roeschaard. Een vissersroman (1943, uitgeverij Manteau). In september 2017 diende Stefaan Pennynck een subsidieaanvraag in voor dit project, en die werd door de jury en het bestuur van Kusterfgoed goedgekeurd.

Bij de ontwikkeling van de wandeling werd samengewerkt met Dirk Beirens, gids bij de gidsenkring Lange Nelle. Pennynck en Beirens willen wandelaars de stad leren kennen door de ogen van de vissers die Duribreux in zijn roman laat opdraven. De wandelaar wordt langs enkele plaatsen in het Oostendse centrum en specifiek het visserskwartier geloodst, waar zich de gebeurtenissen uit de roman afspelen.

De wandeling, die ongeveer 2 uur duurt, is ter beschikking voor het grote publiek via een gratis vouwbrochure die langs de verschillende punten van de wandeling leidt en beeldmateriaal, quotes uit het boek en historische achtergrondinformatie biedt. De folder ligt gratis ter beschikking in o.m. de dienst toerisme van de stad Oostende, de bibliotheek van Oostende, de Oostendse Cultuurdienst en het Vlaamse Instituut voor de Zee.  Vanaf 2018 zal de wandeling bovendien met een van de auteurs of een gids van Lange Nelle kunnen gemaakt worden.

Wil je de vouwbrochure digitaal raadplegen? Klik hier.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram