oostende de haan blankenberge

Vis in Villa les Zéphyrs

Van11 juni tot 31 december kan je in de villa les Zéphyrs terecht voor maar liefst twee expo's: de foto-expo 'VISKOPPEN' in samenwerking met het Fotohuis Brugge en de expo 'Eet Visch' met propaganda-affiches voor verse zeevis uit de jaren dertig.

De expo ‘EET VISCH’ toont propaganda-affiches uit de eerste helft van de 20e eeuw die het eten van verse zeevis moesten stimuleren.

Vanaf de jaren dertig komt verse zeevis in beeld als gezond alternatief voor vlees. Nochtans was niet iedereen daar onmiddellijk van overtuigd… De werkmens in het binnenland at in de eerste helft van de 20e eeuw hoogstens een gerookte haring of wat schol, maar zelden verse vis. Voor ‘sole meunière’ op restaurant had de modale Belg geen geld en geen tijd. Daar moest werk van gemaakt worden!

propaganda!

Affiche_vis

Collectie UGent

Er wordt een nationale campagne opgestart, gestuurd door een heuse ‘Propagandacommissie voor visverbruik’ (opgericht in 1936). Er worden affiches, brochures, kookboekjes te lande verspreid, tijdens (inter)nationale congressen van de zee (Oostende 1936, Antwerpen 1937, Gent 1938, Luik 1939) wordt het bevorderen van de visconsumptie behandeld. Scholen en rijksinstituten (godshuizen, toevluchtshuizen, weeshuizen, gevangenissen, gestichten) en het leger worden aangemaand om meer vis te eten.

In de expo zijn stukken te zien van UGent, NAVIGO en de het heemkundig museum De Plate.

FOTO-EXPO VISKOPPEN

In Westende zijn ze er zeker van: vissen hebben een persoonlijkheid en verdienen bijgevolg een portretreeks. Fotografen van het DKO Brugge gingen hiermee aan de slag en stellen deze zomer met trots het resultaat voor in de villa les Zéphyrs.

je kan de expo’s bezoeken tijdens de reguliere openingsuren van de villa les Zéphyrs.

Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram