oostende de haan blankenberge

Tentoonstelling: Blankenberge in stroomversnelling 1870-1914

Van 3 juni tot en met 10 september kan je in de Sint-Rochuskerk in Blankenberge terecht voor een boeiende tentoonstelling van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge over de explosieve groei van Blankenberge tijdens de belle époque.

Het verhaal in een notendop:

Vanaf 1870 komt het sluimerend vissersstadje Blankenberge echt in een stroomversnelling terecht. Aan de start liggen de spoorverbinding met de toevloed van toeristen, de baanbrekende ideeën van enkele zieners en de veerkracht van de bevolking.

Imposante openbare gebouwen worden opgetrokken en verlenen de stad een internationale status. Zelfs de veeleisende kuurgast vindt er een gepast onderkomen: hotel met standing, pension of eigen villa in een gelijkgestemde buurt bij de Sint-Rochuskerk.

Ondernemende handelaars volgen de trend: de winkelstad Blankenberge wordt geboren en winkels met klasse en deftige verbruikssalons zijn zelfs geschikt voor alleenreizende dames.

De bevolking groeit spectaculair en er is werk bij de vleet in de bouw, handel en horeca. Heel wat arbeiders wijken in, maar ook de vissersbevolking evolueert mee: ma opent een winkeltje, pa wordt tijdens het seizoen baigneur en dochterlief dient als kamermeisje. Duurzame, gezonde behuizing voor arbeiders en vissers wordt een must.

De mondaine badstad Blankenberge bruist tot WO I en dan stopt de groei abrupt.

Praktisch

WAAR | Sint-Rochuskerk in Blankenberge (Albertstraat 1, 8370 Blankenberge)
WANNEER | van 3 juni tot en met 10 september
OPENINGSUREN |

  • Maandag – zaterdag van 10:00 tot 18:00
  • Zondag van 14:00 tot 18:00

PRIJS | De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Je kan de tentoonstelling vrij bezoeken of een gids inschakelen. Er zijn gidsbeurten op 8 en 22 juli én op 5 en 9 augustus, telkens om 14.00 uur. Klik hier voor gidsbeurten op aanvraag.

Dit project ontving een subsidie van Kusterfgoed. Meer lezen over het ondersteuningsaanbod van de erfgoedcel? Klik hier
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram