oostende de haan blankenberge
Strand in bloei Registratie en ontsluiting

Strand in bloei

Met het project Strand in bloei zette Kusterfgoed van juni tot september 2016 deze populaire traditie in de schijnwerpers vanuit de overtuiging dat dit ritueel moet worden gekoesterd en doorgegeven.

Sinds jaar en dag toveren kinderen tijdens de zomermaanden bloemenkraampjes op het strand tevoorschijn. Ouders en grootouders worden ingeschakeld om bloemen in allerlei vormen en kleuren te knutselen en het kraampje klaar te maken. Kinderen etaleren vol trots de zelfgemaakte strandbloemen en ruilen met veel plezier hun koopwaar voor handjes vol schelpen. Het is een belangrijk stukje kusterfgoed dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en dat toeristen met kustbewoners verbindt.

In 2016 organiseerden we workshops, vertelnamiddagen en een online fotowedstrijd. We legden een kleurrijk (papieren) bloemenveld aan in de bibliotheken van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge. Daarnaast doken we ook de geschiedenis in en gingen we op zoek naar de oorsprong, de evolutie en de eigenheid van deze mooie traditie.

De resultaten van het project werden gebundeld in een bloeiend krantje. Je kunt hier ook digitale versie van het krantje downloaden.

Tijdens dit project kwamen er heel wat leuke anekdotes en interessante informatie naar boven. Meer dan we in het krantje konden opnemen. Die extra’s en zijsporen vind je hier terug. Ook het online bloementapijt heeft op deze pagina een permamente stek gekregen.

In 2021 werden strandbloemen officieel erkend als immaterieel erfgoed.

In de zomer van 2021 nam Theater aan zee het initiatief om een grote bloemenzee in Oostende te organiseren. Kusterfgoed haakte haar karretje hieraan vast om de erfgoedgemeenschap rond dit gebruik te verbreden én dit immateriële erfgoed verder te borgen.

Klik door naar ons digitaal strandbloemenverhaal


In het kort

Doel: Registratie en ontsluiting van immaterieel erfgoed
Projectcoördinator: erfgoedcel Kusterfgoed
Projectpartners: lokale partners
Periode: sinds 2016
Meer info? info@kusterfgoed.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram