oostende de haan blankenberge
FARO Steunpunt cultureel erfgoed

FARO

Faro treedt als steunpunt voor cultureel erfgoed op als intermediaire organisatie, een makelaar tussen de Vlaamse overheid die het erfgoedbeleid bepaalt en het cultureel-erfgoedveld.

FARO is het steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen en Brussel. Het treedt op als intermediaire organisatie, een makelaar tussen de Vlaamse overheid die het erfgoedbeleid bepaalt en het cultureel-erfgoedveld, zoals musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, volksculturele organisaties en expertisecentra.

De organisatie is een vuurtoren (pharos) voor het cultureel erfgoed en biedt inhoudelijke, strategische en praktische steun aan de sector. De missie van FARO is om zicht in te zetten voor een veerkrachtige en inclusieve samenleving waarin mensen de waarde en kracht van cultureel erfgoed mee-maken. Ze ijveren voor een duurzame en dynamische toekomst van het cultureel erfgoed. FARO versterkt iedereen die cultureel erfgoed actief doorgeeft over de generaties heen. Als steunpunt zijn ze de draaischijf in het netwerk van cultureel-erfgoedorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Hun veelzijdig en betrokken team inspireert en ondersteunt erfgoedwerkers in hun dagelijkse werking. Samen met onze partners binnen en buiten de sector ontwikkelen we nieuwe praktijken. Ze stimuleren samenwerking en uitwisseling, ook internationaal.

FARO heeft drie belangrijke taken:

  • Praktijkontwikkeling: permanente veldanalyse (PRISMA-onderzoek), actieve deelname aan en het initiëren van uiteenlopende vernieuwende (onderzoeks)projecten, bijvoorbeeld over e-cultuur of behoud en beheer.
  • Praktijkondersteuning: organisatie van vormingsactiviteiten, verlenen van advies en begeleiding op maat, beheer van een bibliotheek en documentatiecentrum, uitgave van handleidingen en beheer van een website.
  • Beeldvorming en communicatie: coördinatie van de jaarlijkse Erfgoeddag, uitgave van een driemaandelijkse tijdschrift en de portaalsite Erfgoedkaart voor het geïnteresseerde publiek, waarop zo’n 1700 erfgoedorganisaties staan.

Logo FaroPriemstraat 51
1000 Brussel

02 213 10 60
info@faro.be
www.faro.be

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram