oostende de haan blankenberge
ETWIE Technisch, wetenschap & industrieel

ETWIE

De vzw ETWIE is sinds 2012 erkend als landelijk expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed

De vzw ETWIE is sinds 2012 erkend als landelijk expertisecentrum voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. ETWIE houdt zich in de eerste plaats bezig met de roerende en immateriële aspecten van dit erfgoed. Het gaat dus niet zozeer om gebouwen, maar wel bijvoorbeeld om gereedschap, instrumenten, toestellen en machines, archieven en documentatie.

Minstens even belangrijk als collecties zijn de vaardigheden om bepaalde technieken te beoefenen. Goed kunnen kasseileggen, kantklossen of een complex toestel hanteren, is immers meestal het resultaat van een jarenlang opgebouwde praktische expertise. Ook op deze vaardigheden wil ETWIE inzetten en methodieken ontwikkelen om ze door te geven aan volgende generaties.

Een andere belangrijke doelstelling van ETWIE is het stimuleren van onderzoek over relevante thema’s, het beter zichtbaar maken van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed bij het grote publiek en het draagvlak vergroten. Dit gebeurt door promotie via de media en samenwerking met onderwijs en toerisme.

Om zo veel mogelijk informatie te ontsluiten, ontwikkelde ETWIE een digitale kennisbank. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een kenner van oude telegrafen of historische tegels? Of wil je weten waar je interessante collecties vindt rond bijvoorbeeld de textielindustrie of de borstelnijverheid? In de kennisbank ga je op zoek naar actoren (musea, collecties, vakmannen, experts, onderzoekers, organisaties) en thema’s (houtbewerking, stoom).

 


logo ETWIEMinnemeers 10
9000 Gent
09 323 65 24
info@etwie.be
www.etwie.be

 

 

Terug
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram